Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: IS gaat gebukt onder onthoofd-inflatie

Niet dat we niet onder de indruk zijn hoor, maar we geloven het inmiddels wel met al die onthoofdingen. Gewoon te vaak dezelfde truc herhaald – en dan is het geen nieuws meer. Over IS gesproken: dat gehannes met die ultimata voor gevangenenruil toont aan dat IS totaal geen ruggengraat heeft.

Stelling: Leerdam hoort gewoon bij Zuid-Holland

Vreselijk nieuws. Donderdagavond stemde de gemeenteraad van Leerdam (Zuid-Holland) in met een fusie met Zederik en Vianen. Die laatste stad hoort geografisch en historisch gezien bij Zuid-Holland, maar liep in 2002 over naar de provincie Utrecht. Nu wordt gevreesd dat de nieuwe fusiegemeente zich bij Utrecht zal voegen. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Leerdam, het glasblazersplaatsje aan de Linge, is zo Zuid-Hollands als de Euromast, Ketel 1 en jeugdwerkloosheid. Daar blijf je gewoon vanaf.

Stelling: NRC was te braaf inzake Tarik Z.

Goede kans dat je de kop wel hebt gezien op nrc.nl: ‘Dit is wat we tot nu toe weten over de NOS-gijzeling’. En goede kans dat je teleurgesteld was toen je het bericht aanklikte, want er stond vrijdagochtend écht niet alles in wat we tot dan toe wisten. De naam van de verdachte ging overal rond, en toen de politie bekendmaakte dat het om een man van 19 uit Pijnacker ging, wist iedereen dat het wel héél onwaarschijnlijk was dat Tarik Z., die men al lang had herkend van televisie, níét de jongen zou zijn die de uitzending van het NOS Journaal belemmerde. Nergens voor nodig om zijn naam te verzwijgen.

Stelling: Laat de forens met rust

Wie weleens op een station komt, heeft regelmatig sjans. Althans, zo lijkt het. Maar de meisjes (m/v) die je willen versieren, zijn in werkelijkheid colporteurs van Novib, Greenpeace, kranten of andere hulpbehoevende instanties die komen bedelen om een vrijblijvende donatie van een x-bedrag per maand. Frisse jongens en meisjes die beginnen met ‘Hoi hee hoe is het?’ en dan met een of ander lulverhaal komen dat moet maskeren dat ze toewerken naar een zielig zeehondje, dakloze kinderen of zieltogende media. Is het zo moeilijk iedereen eens met rust te laten?

Stelling: Ontmoedig het gebruik van de lift

Zodra je een kinderwagen, rolstoel of ander loeizwaar object mee moet torsen, merk je ineens hoeveel luie mensen overal de lift pakken. Op stations, in kledingwinkels, op het werk. Blijkbaar zijn er hele volksstammen die zelfs een roltrap te veel moeite vinden. Liftgebruik zou ontmoedigd moeten worden. Geef bijvoorbeeld boetes aan iedereen die met gezonde benen en kleine bepakking in een lift stapt. Zinloos in de lift staan is misschien nóg erger dan die andere liftmisdaad: winderigheid.

Stelling: Ahmed Aboutaleb is onvoldoende geïntegreerd

De burgemeester van Rotterdam herhaalde zijn uitspraak vorige week weer: „rot op” als het je niet bevalt, was zijn boodschap aan extremisten. Welnu, we leggen het nog één keer uit. In Rotterdam zeggen we niet „rot op”, maar „tieft op”. Over de schrijfwijze wordt echter getwist. Er is een school die de ‘y’ boven ‘ie’ verkiest: „tyft op” dus.

en Peter van der Ploeg