Man en lotus

Veel mannen willen niet zweven. Ze zien yoga als een tool voor een leeg hoofd en een fit lijf.

foto's Andreas Terlaak

Yoga en mannen zijn op zich geen nieuwe combinatie: 2.200 jaar lang werd deze hindoeïstische leer uitsluitend door mannen beoefend. In het Westen is yoga de laatste decennia vooral door vrouwen omarmd. Maar het tij is gekeerd. De voetballers van het Nederlands elftal, econoom Herman Wijffels, filmsterren Matthew McConaughey doen aan yoga. Bij zakenbank Goldman Sachs in New York worden yoga- en meditatielessen gegeven aan derivatenhandelaren – in de hoop dat het hen helpt beter zaken te doen. „Het wordt de corporate wereld langzaamaan duidelijk dat het onderhouden van de geest net zo belangrijk is als onderhoud van het lichaam”, zegt Maarten van Huijstee, mede-eigenaar van Delight Yoga met drie filialen in Amsterdam.

Van Huijstee heeft een missie: hij wil klassieke yoga bekendmaken bij een bredere groep, ook bij mannen uit het bedrijfsleven, voor wie de drempel van de yogastudio vaak nog hoog lag. Dat hij vroeger werkzaam was als brand manager bij Unilever en Heineken, komt goed van pas. De yogastudio’s van Delight hebben een aantrekkelijk design, met weinig tierlantijnen. Een beetje als een luxe spa – en zo ruikt het er ook, naar een mengsel van cederhout en vanille. Ook bieden ze ‘business yoga’ aan voor bedrijven. Delight logenstraft volgens Van Huijstee het cliché dat veel mannen kennelijk nog koesteren bij yoga, van gebatikte gewaden in muffe zaaltjes. Van de 3.000 leden is zo’n 15 procent man, hun aandeel groeit nog.

Sommige mannen komen omdat ze met rugklachten zijn doorverwezen door een fysiotherapeut, anderen zien yoga als aanvulling op andere sporten. Zo kunnen hardlopers baat hebben bij meditatie en helpt yoga krachtsporters om soepel te blijven. Van Huijstee: „Yoga heeft absoluut fysieke voordelen, je krijgt er geweldige abs and ass van, maar de essentie van yoga is de innerlijke zoektocht. Je yogamatje als mentale spiegel.”

Dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs komt voor de geestelijke effecten van yoga, trekt nuchtere, zakelijke mannen mogelijk over de streep. Een aan Harvard verbonden onderzoeker, Sara Lazar, concludeerde op basis van MRI-onderzoek dat na meditatie in de hippocampus en amygdala veranderingen te zien waren die kunnen verklaren waarom yogi minder last hadden van bijvoorbeeld stress, depressie en angst en zich beter konden focussen. Van Huijstee: „Daar houden mannen van, ze zijn wat sceptischer en rationeler dan vrouwen.”

Ook Isolde Zandee van Yoga Today in Weesp richt zich op nieuwe doelgroepen. De speciale lessen voor mannen worden gegeven door een ex-marinier die ook balletdanser is geweest. „We praten niet te lang over chakra’s en houden geen lange chant-sessies.” Bij yogacentrum Innerwork in Haarlem werden een paar maanden lang speciale lessen voor mannen gegeven. Mede-eigenaar Peter Dijkstra: „We dachten dat zij er behoefte aan zouden hebben om onder elkaar te zijn.” Dat bleek in Haarlem niet het geval. Wel trokken de gewone yogalessen sindsdien veel meer mannen, soms meer dan vrouwen. „We leven in zo’n stressvolle maatschappij, die mannen komen vanzelf.”

Exclusief voor mannen is Awakened Man, een trainingsprogramma van zes maanden, voortbordurend op de lessen mannenyoga bij Yoga Lifestyle Studio in Amsterdam. De mannen beoefenen daar kundaliniyoga, waarbij de nadruk meer ligt op bewustzijnsontwikkeling dan op de houdingen. Daniel Mulock Houwer is een van de initiatiefnemers: „In mijn beleving zijn vrouwen bevrijd in de jaren zestig en zitten veel mannen nog vast in hun rol van kostwinner. Ze hebben over het algemeen niet geleerd om naar binnen te gaan, en vanuit hun kern te leven. Kijk maar naar die doodse blikken in de file.”

Met mannenyoga wil hij mannen een plek geven om onder elkaar te zijn, „om banden aan te gaan met andere mannen”. Want juist het aangaan van verbintenissen is, volgens hem steeds belangrijker in de maatschappij, terwijl mannen hier doorgaans minder goed voor zijn toegerust dan vrouwen.

Het taboe op yoga is volgens Mulock Houwer bij mannen nog niet helemaal weg, maar hij ziet bij de lessen steeds vaker mannen die praktisch en down-to-earth en zijn. „Die zien yoga als een effectieve tool, die hen ondersteunt in het dagelijks leven.”

Dat ziet Van Huijstee ook, de herenkleedkamers zijn inmiddels aan de krappe kant. Na afloop van een les staat het er vol. „Met mannen die meteen weer naar hun smartphone grijpen. Dat wel.”