Shake Shack ruim verdubbeld in waarde na beursdebuut

De beursgang van Shake Shack, een Amerikaanse keten van ‘luxe’ hamburgerrestaurants, was een doorslaand succes. Het aandeel, dat vrijdag voor 21 dollar naar de beurs van New York werd gebracht, was direct bij de opening van de beurs meer dan verdubbeld in waarde en noteerde 49 dollar.

Shake Shack, dat zijn aandelen aanvankelijk voor 17 tot 19 dollar naar de beurs had willen brengen, maar de uitgifteprijs op het laatste moment nog verhoogde tot 21 dollar, haalde 105 miljoen dollar op met zijn beursdebuut.

Iets minder dan de helft van de aandelen in het bedrijf zijn nu aan de beurs genoteerd, de rest is in handen van enkele investeerders en topman Danny Meyer (56), die al eerder met succes nieuwe restaurantketens begon. Tegen de huidige beurskoers is het bedrijf nu 1,7 miljard dollar waard. Met de opbrengst van de beursgang wil het bedrijf schulden aflossen en nieuwe restaurants openen.

Amerikaanse beleggers lijken geen genoeg te kunnen krijgen van restaurants die ‘luxe’ fastfood serveren. Ook ketens als Chipotle (Mexicaans), Panera (broodjes) en Noodles & Co (pasta) doen het goed. Met name jonge Amerikanen keren McDonald’s en Burger King de rug toe en gaan naar ketens die gezondere en voedzamere maaltijden serveren. Eerder deze week verving McDonald’s nog zijn topman, nadat het bedrijf de grootste omzetdaling in tien jaar had geboekt.

Shake Shack serveert vlees zonder hormonen en antibiotica en afficheert zich met het gebruik van ‘natuurlijke ingrediënten’. Het bedrijf begon begon in 2001 als eettentje in Madison Square Park in New York. Drie jaar later werd het een restaurant en in 2008 begon de expansie. Nu heeft de keten 63 filialen in negen landen, maar de meeste zitten vooralsnog aan de oostkust van de VS – met een zwaartepunt op Manhatten. Wat ook een reden voor het succesvolle beursdebuut kan zijn: vrijwel alle handelaren op Wall Street eten wel eens bij Shake Shack.