Kritiek in Venezuela op besluit soldaten toe te staan te schieten tijdens protesten

“Gevaarlijk vaag”. “Controversieel”. In Venezuela hebben mensenrechtenorganisaties en oppositiepartijen uitgehaald naar nieuwe regels van de regering waarmee het mogelijk wordt voor soldaten om tijdens protesten het vuur te openen als ze vinden dat hun leven in gevaar wordt gebracht, schrijft de BBC.

Ordetroepen houden de wacht bij een ontruiming in de Venezolaanse hoofdstad Caracas tijdens de protesten van vorig jaar.
Ordetroepen houden de wacht bij een ontruiming in de Venezolaanse hoofdstad Caracas tijdens de protesten van vorig jaar. Foto Reuters/ Carlos Garcia Rawlins

“Gevaarlijk vaag”. “Controversieel”. In Venezuela hebben mensenrechtenorganisaties en oppositiepartijen uitgehaald naar nieuwe regels van de regering waarmee het mogelijk wordt voor soldaten om tijdens protesten het vuur te openen als ze vinden dat hun leven in gevaar wordt gebracht, schrijft de BBC.

De regels zijn volgens minister van Defensie Vladimir Padrino Lopez opgesteld als reactie op de drie maanden van gewelddadige protesten van vorig jaar. Ze moeten de reactie daarop van veiligheidstroepen verbeteren en juist de levens en rechten van demonstranten beschermen, zo zeiden hij en de Venezolaanse ombudsman Tarek Williams Saab.

‘Ongrondwettelijk’

Maar critici vrezen het tegenovergestelde. Zo zei een medewerker van een ngo tegen persbureau AFP dat het prima is dat de regering wil reguleren hoe soldaten handelen, maar dat de nieuwe regels “gevaarlijk vaag” zijn. Mensenrechtenorganisaties wijzen op het feit dat in de grondwet nadrukkelijk staat dat er geen wapens gebruikt mogen worden om vreedzame protesten binnen de perken te houden. De wet wordt trouwens al lang genegeerd, want tijdens de protesten van vorig jaar werden er ook wapens gebruikt.

De grootste oppositiegroep in het Zuid-Amerikaanse land heeft gezegd de maatregel bij de Verenigde Naties aan de kaak te zullen stellen. Volgens de oppositie probeert de regering hiermee mensen dusdanig af te schrikken dat ze niet langer durven te protesteren.

Tijdens protesten in verschillende steden tegen de regering van president Nicolás Maduro kwamen vorig jaar ten minste 40 mensen om het leven, zowel agenten als demonstranten.