Cultuur

Korting of privacy, dat is je keuze bij de slimme energiemeter

2012-02-16 14:51:24 AMSTERDAM - Een monteur monteert een slimme energiemeter. De komende jaren worden 1,2 miljoen gas- en elektriciteitsmeters vervangen door een meter die de gebruikers de mogelijkheid biedt om inzicht in het energieverbruik te krijgen. ANP LEX VAN LIESHOUT
2012-02-16 14:51:24 AMSTERDAM - Een monteur monteert een slimme energiemeter. De komende jaren worden 1,2 miljoen gas- en elektriciteitsmeters vervangen door een meter die de gebruikers de mogelijkheid biedt om inzicht in het energieverbruik te krijgen. ANP LEX VAN LIESHOUT Foto ANP

De komende jaren moet je kiezen: wel of geen slimme energiemeter in je huis. Sinds 1 januari wordt hij namelijk ‘grootschalig uitgerold’, zoals de overheid dat noemt - zo’n 900.000 huishoudens hebben er al een. Een energiemeter die zelf de meterstanden voor gas en elektriciteit doorgeeft aan de netbeheerder en het energiebedrijf. Dan hoef je dus nooit meer de meterkast in te duiken om de standen te noteren. Bovendien krijg je inzicht in je energieverbruik, zodat je makkelijker energie kunt besparen.

Handig natuurlijk. Maar wacht eens. Was er niet ooit veel discussie over die slimme meter? Dat was toch dat apparaat dat, eenmaal gehackt, door inbrekers gebruikt zou worden om te zien wanneer je van huis bent?

Consumenten mogen de slimme energiemeter weigeren, bepaalde de Eerste Kamer in 2009. Ze kunnen het hele apparaat weren, of ervoor kiezen de dataverzending uit te schakelen. Nog geen 2,5 procent van de consumenten kiest voor een van die opties.

Waarom zou je zo’n apparaat wel of niet gebruiken?

Waarom wel? Geld

Uit een schatting door adviesbureau Kema blijkt dat tweemaandelijks inzicht in het energieverbruik jaarlijks tot besparingen van 3,2 procent voor gas en 3,7 procent voor elektriciteit kan leiden. Bij een overheidsonderzoek onder 670 huishoudens waar de slimme meter al is geïnstalleerd, is echter sprake van besparingen van maar 0,9 en 0,6 procent. Kanttekening hierbij is dat deze huishoudens nog niet beschikten over het verbruiksoverzicht, waarin een kostenvergelijking wordt gemaakt met dezelfde periode in het jaar ervoor.

Meer winst valt te behalen door de slimme meter te koppelen aan een display, waarmee je voortdurend het energieverbruik kunt bijhouden. Volgens adviesbureau Kema zijn daarmee besparingen mogelijk van zo’n 6 procent. De privacy blijft gewaarborgd, want de data blijven binnen het huishouden.

Daarnaast zijn er apps waarmee je je energieverbruik kunt meten. In tegenstelling tot de displays zijn de smartphone-apps gratis. Soms kun je er op afstand ook de thermostaat mee bedienen. Handig, want zo kun je alvast het huis warm stoken voor je thuis komt.

Waarom niet? Privacy

Wat betreft privacy zijn deze apps weer minder aantrekkelijk. Internetdiensten lezen je meter voortdurend uit. Je gegevens over je energieverbruik zijn dus op ieder moment bekend bij bedrijven die de diensten aanbieden, zoals Slimmemeterportal.nl. De data kunnen mogelijk in handen komen van hackers, die zo precies kunnen zien wanneer je van huis bent.

Verder bestaat het risico dat bedrijven die de gratis apps aanbieden je gegevens doorverkopen aan adverteerders. Gegevens over energieverbruik kunnen namelijk veel verklappen over een huishouden. Tweeverdieners zonder kinderen zullen ’s ochtends vroeg twee keer flink wat gas verbruiken tijdens het douchen en na 9.00 uur vaak niets meer. In tijden waarin bedrijven in ‘big data’ een nieuwe inkomstenbron zien, is dat interessante informatie.

Met de intrede van de slimme meter en daaraan te koppelen gadgets wordt de burger dus opnieuw een stukje transparanter voor bedrijven én de overheid. Zo mogen ook opsporingsdiensten de gegevens soms opvragen. Nu al zijn er gemeenten die waterverbruik controleren op adressen van mensen in de bijstand, om te kijken of er wel zoveel mensen wonen als opgegeven. Precies vanwege dit soort privacykwesties kregen burgers de keuze om zelf te bepalen of ze wel een slimme meter willen. Niet gek dus om daar over na te denken voordat de installateur voor de deur staat.