Kijken: voor het eerst terug naar het land waaruit je geadopteerd werd

NRC-redacteur Anouk Eigenraam zocht haar biologische familie in Zuid-Korea na 35 jaar voor het eerst op. Op zoek naar antwoorden. Die kreeg ze, maar ze kwam ook met veel nieuwe vragen terug. Ze schreef erover voor NRC, maar maakte ook deze video.

Meer dan 200.000 Zuid-Koreaanse kinderen zijn de afgelopen decennia geadopteerd. De meesten kwamen terecht in de VS, ruim 4.000 in Nederland. Een van hen is NRC-redacteur Anouk Eigenraam. Zij zocht haar familie na 35 jaar voor het eerst op. Op zoek naar antwoorden. Die kreeg ze, maar ze kwam ook met veel nieuwe vragen terug.

Vandaag schrijft ze erover in een lang stuk voor NRC, maar ze maakte ook een video:

Home sweet home? from nrc.nl on Vimeo.

Adoptie is voor alleenstaande moeders in Zuid-Korea een praktische optie. Die konden en kunnen in de traditionele samenleving in het land ondanks de aantrekkende economie nog maar moeilijk een bestaan opbouwen.

Eigenraam:

“Het wordt ietsje beter, maar alleenstaande moeders krijgen nauwelijks overheidssteun, iets van vijftig dollar in de maand, en ze worden ook door hun familie veelal met de nek aangekeken. Zuid-Korea is ondanks alle moderniteit nog steeds een mannensamenleving.”

Weeshuizen namen het niet zo nauw met de procedures, zegt Eigenraam. Er werd de eerste decennia na de Koreaanse Oorlog veel met dossiers van adoptiekinderen gefraudeerd. Naar schatting klopten de dossiers in 70 procent van de gevallen niet.

“Het grootste deel van de kosten voor een adoptie ging naar de weeshuizen. Door adopties stroomden er jaarlijks miljoenen het land binnen. De weeshuizen geven tegenwoordig wel meer openheid van zaken, maar ook nog niet helemaal. Ook ik mocht bijvoorbeeld niet mijn hele dossier meenemen toen ik in Seoul was. De afgelopen jaren zijn verschillende procedures gevoerd door geadopteerden tegen weeshuizen om hun dossier te openbaren.”

En, zo bleek: in het geval van Eigenraam klopte het dossier ook niet:

“Ik wist dat de kans bestond was dat de reden voor mijn adoptie anders zou zitten dan in mijn dossier stond. Mede om die reden had ik het zoeken naar mijn familie lang uitgesteld. Maar als je dan hoort dat het allemaal niet zo netjes is gegaan, is dat toch moeilijk om te horen.”

Lees Anouks hele verhaal vandaag in de krant: in NRC Handelsblad en in nrc.next (€). Eerder verscheen ook al een verhaal van haar in de aanloop naar het bezoek in NRC. Dat kun je hier lezen. (€)