Jordanië eist een teken van leven van door IS gevangen piloot

Jordanië en Japan proberen wanhopig het leven te redden van twee door IS gegijzelde landgenoten.

Ruim een dag na het verlopen van een ultimatum door Islamitische Staat, was er vrijdagavond nog onduidelijkheid over het lot van de gegijzelde Jordaanse piloot Muath al-Kaseasbeh en de Japanse journalist Kenji Goto. IS heeft de vrijlating geëist van de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi, die in Jordanië vastzit na een mislukte zelfmoordaanslag in Ammam in 2005. Bij twee andere zelfmoordaanslagen op hetzelfde moment die wel lukten, kwamen zestig mensen om.

Jordanië is bereid Rishawi vrij te laten, maar wil zekerheid dat Kaseasbeh nog in leven is. Over het lot van Goto werd door de woordvoerder in Jordanië vrijdag met geen woord gerept. Wel zei de woordvoerder dat er overleg was met de Japanse autoriteiten.

Premier Shinzo Abe heeft bevestigd dat hij in nauw contact staat met Jordanië, maar in Japan bestaat de vrees dat de Jordaanse regering zich het lot van Goto onvoldoende aantrekt. In beide landen gingen mensen vrijdag de straat op om te demonstreren voor de vrijlating van hun landgenoot.

Intussen lijkt de Jordaanse regering de druk op IS op te voeren. Een journalist van de Koeweitse krant Al Rai meldde vrijdag dat Jordanië dreigt het doodvonnis van Rishawi versneld uit te voeren. Ook zouden andere aan IS gelieerde gevangenen met voorrang worden berecht en als ze schuldig worden bevonden snel worden geëxecuteerd. Jordanië wil dat niet bevestigen. In het land ligt de gijzelingskwestie zeer gevoelig, omdat een groot deel van de bevolking tegenstander is van de steun van de regering aan de coalitie tegen IS.

Strijders van IS hebben aanvallen uitgevoerd in de door Koerden gecontroleerde regio Kirkuk. Volgens Koerdische bronnen zouden 45 IS-strijders en zeven Koerdische peshmerga zijn omgekomen. Tot nu toe liet IS het gebied over het algemeen met rust. Een Koerdische commandant suggereerde dat het een afleidingsmanoeuvre zou kunnen zijn. IS vreest een aanval op de door hen gecontroleerde stad Mosul. (AP, Reuters)