Japan: de onderhandelingen met IS zitten muurvast

De Japanse premier Shinzo Abe.
De Japanse premier Shinzo Abe. Foto Reuters/ Toru Hanai

De onderhandelingen met de extremistische groepering Islamitische Staat (IS) over de vrijlating van de gegijzelde Japanse journalist en de Jordaanse piloot zitten muurvast. De Japanse viceminister van Buitenlandse Zaken zei gisteravond laat in de Jordaanse hoofdstad Amman dat er geen vooruitgang is geboekt, schrijft persbureau AFP.

“We blijven waakzaam en zullen doorgaan met het analyseren en onderzoeken van informatie terwijl de regering samen gecoördineerd inspanningen levert”, zei Yasuhide Nakayama.

Zijn ze nog in leven?

Het is onduidelijk of Kenji Goto en Maaz al-Kassabeh nog in leven zijn. Er is al enkele dagen geen teken van leven vernomen. IS had gezegd piloot Kassabeh te zullen doden als voor zonsopgang donderdag zelfmoordterrorist Sajida al-Rishawi, die ter dood is veroordeeld, niet aan de groep was overhandigd. Journalist Goto zou in ruil worden vrijgelaten.

Jordanië heeft bewijs geëist van IS dat de piloot nog leeft. Het land had eerder al aangeboden Rishawi, veroordeeld voor betrokkenheid bij drie bomaanslagen op hotels in Amman in 2005 waarbij zestig mensen om het leven kwamen, te overhandigen als de piloot daardoor vrij zou komen.

De piloot en de journalist

De jonge piloot Kassabeh wordt sinds eind december vastgehouden door IS. Hij vloog in een van de straaljagers van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten die bommen gooit op IS-doelen. De straaljager werd volgens de groep zelf neergehaald en Kassabeh werd gevangengenomen.

Goto verscheen deze maand in een video met een Japanse medegijzelaar, Haruna Yakuwa. De beelden leken op eerdere die de groep naar buiten had gebracht met Amerikaanse en Britse gijzelaars. Beiden waren al enige tijd vermist. De gijzeling was wraak voor de Japanse steun aan de internationale coalitie tegen IS. Dat is trouwens geen militaire steun, alleen financiële. De IS-strijder in de video, vermoedelijk dezelfde die in eerdere, soortgelijke video’s verscheen, eiste 200 miljoen dollar losgeld van Japan.

Een paar dagen later verscheen Goto in een nieuwe video, waarvan Japan in ieder geval aanneemt dat die authentiek is, waarin hij een foto vasthoudt met het onthoofde lichaam van Yakuwa.