Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘IS onthoofdt tweede Japanse gijzelaar’ - video is ‘zeer waarschijnlijk’ echt

Haruna Yukawa (R) en Kenji Goto (L) in een video van 24 januari. Beide Japanners zijn door IS onthoofd.
Haruna Yukawa (R) en Kenji Goto (L) in een video van 24 januari. Beide Japanners zijn door IS onthoofd. Foto/ANP/EPA/AL-FURQAN MEDIA

De door Islamitische Staat gegijzelde Kenji Goto is onthoofd. Een video waarop zijn executie is te zien, is gisteravond op Twitter opgedoken. Over het lot van de Jordaanse piloot Muath al-Kaseasbeh is vooralsnog niks bekend.

Dat meldt SITE Intel, een organisatie die extremistische groeperingen onderzoekt:

Twitter avatar siteintelgroup SITE Intel Group IS Beheads Japanese Hostage Kenji Goto Jogo in Video http://t.co/hNym1Dks2X

Update 07.06 (1/2): Volgens de Japanse minister van Defensie Gen Nakatani is de video “zeer waarschijnlijk” echt.

In de video wordt de executie uitgevoerd door ‘Jihadi John’, de beul die ook in eerdere video’s gijzelaars vermoordde. Voordat hij Goto doodt, geeft de beul een waarschuwing aan Japan’s premier Shinzo Abe:

“Abe, wegens jouw roekeloze beslissing om deel te nemen aan een niet te winnen oorlog, zal dit mes niet alleen Kenji doden, maar zal het ook een bloedbad aanrichten waar jouw mensen ook maar zijn. Laat de nachtmerrie voor Japan beginnen.”

De Japanse autoriteiten onderzoeken de authenticiteit van de video. Het kabinet is bijeengeroepen om te overleggen over een reactie op de onthoofding.

Update 22.47 (31/1): De Japanse premier Abe zegt dat Japan niet zal toegeven aan terrorisme. Met de internationale gemeenschap zal samengewerkt worden om de verantwoordelijken voor de moord op Goto te vinden:

“We zullen de daders nooit voor deze daad vergeven. Nooit.”

Ruil voor terroriste

De journalist Goto is de tweede Japanner die door IS is vermoord. Vorige week plaatste IS een video op internet waar de executie van Haruna Yukawa te zien is. Goto was een vriend van Yukawa, die vorig jaar naar Syrië was afgereisd en daar door IS was gekidnapt. Goto ging vervolgens naar Syrië om voor diens vrijlating te pleiten, maar werd zelf gevangengenomen.

Over de vrijlating van Goto is de afgelopen dagen druk onderhandeld, maar vanochtend verklaarde de Japanse viceminister van Buitenlandse zaken dat de onderhandelingen ‘muurvast’ zaten. Aanvankelijk eiste IS in ruil voor Goto en Yukawa een bedrag van 200 miljoen dollar. Dat is hetzelfde bedrag dat Japan heeft toegezegd aan de internationale coalitie tegen IS. Het betreft hier louter een financiële bijdrage, geen militaire.

Tegelijkertijd vonden er ook onderhandelingen plaats over de Jordaanse straaljagerpiloot Muath al-Kaseasbeh. Diens toestel werd boven door IS bezet gebied neergeschoten, waarna de beweging hem gevangen nam. IS eiste van Jordanië dat het land de ter dood veroordeelde Iraakse zelfmoordterroriste Sajida al-Rishawi vrijliet in ruil voor Al-Kaseasbeh. De Japanse autoriteiten - die niet rechtstreeks onderhandelen met IS - stonden in nauw contact met Jordanië over de ruil, in de hoop dat ook Goto zou worden vrijgelaten. Een ultimatum over een ruil verstreek donderdag.

Jordanië eist van IS bewijs dat Al-Kaseasbeh nog in leven is, maar de beweging heeft dat tot op heden niet gedaan. In de video word niks gezegd over de piloot.