‘Info vliegveiligheid op website’

Wereldluchtvaartorganisatie ICAO wil een website met alle info over vliegveiligheid boven conflictgebied. Staatssecretaris Mansveld steunt het voorstel.

Er moet een openbare website komen waarop landen wereldwijd hun informatie over de vliegveiligheid boven conflictgebieden publiceren. Ook moeten risico’s van vliegen boven die gebieden beter worden geanalyseerd. Dit schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur, PvdA) in een brief die vrijdagmiddag naar de Tweede Kamer is verstuurd.

Aanleiding voor de brief is de ramp in Oekraïne met vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Juist vrijdag meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat nabestaanden begin maart de wrakstukken mogen bekijken.

Niet alle landen en luchtvaartmaatschappijen bleken over dezelfde informatie te beschikken wat betreft het luchtruim boven Oekraïne. „De informatiepositie van iedere luchtvaartmaatschappij verschilt”, schrijft Mansveld, afhankelijk van „individuele contacten” en van het thuisland van een luchtvaartmaatschappij.

Begin januari maakte het kabinet bekend dat op 14 juli westerse diplomaten, ook een Nederlandse, door Oekraïene waren gewaarschuwd voor de gevaarlijke situatie in het luchtruim boven Oost-Oekraïne. Die waarschuwing is in Nederland niet doorgegeven aan luchtvaartmaatschappijen.

Door het delen van informatie tussen landen kunnen de verschillen in kennis „in ieder geval” worden verkleind. De internationale luchtvaartorganisatie ICAO zal de website beheren, waarop berichten worden geplaatst van landen met conflictgebieden, maar ook de adviezen van overheden aan de eigen luchtvaartmaatschappijen. De verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie blijft bij de staat of organisatie die ze aanlevert.

Ook moet er een lijst komen met openbare websites waar luchtvaartmaatschappijen relevante informatie kunnen vinden. Luchtvaartmaatschappijen baseren zich bij het maken van risicoanalyses op de adviezen van ICAO. Die zullen worden uitgebreid.

De voorstellen die Mansveld noemt in haar brief, komen van een projectgroep van ICAO, waarin ook Nederland deelneemt. De staatssecretaris zegt de voorstellen te steunen en er op een ICAO-conferentie over vliegveiligheid volgende week op aan te zullen dringen dat deze snel worden ingevoerd.