Hoe verzacht ik ’t leed dat spaartaks heet ?

Ik heb door zuinigheid spaargeld opgebouwd, maar betaal me blauw aan die absurd hoge vermogens- rendementsheffing. Het lijkt wel een boete op zelf- redzaamheid. Hoe kan ik het leed beperken?

‘Elke sukkel haalt meer dan 4 procent rendement.” Dat riep minister Zalm van Financiën in 2001, toen hij de vermogensrendementsheffing invoerde. Wie dat niet lukte, adviseerde hij staatsobligaties te kopen. Daarop kreeg je destijds 6 procent rente.

Die mooie tijd is lang voorbij. Anno 2015 bemachtigen spaarders alleen met veel moeite 1,65 procent op een vrij opneembaar spaartegoed. Hele hordes spaarders laten zich zelfs afschepen met hooguit 1 procent. Ondertussen probeert de Europese Centrale Bank de inflatie aan te jagen, waardoor de koopkracht van spaargeld onderuit kan gaan. Tot overmaat van ramp heft de fiscus elk jaar 1,2 procent belasting over spaargeld dat je boven de 21.330 euro per persoon bezit.

Volgens de Bond voor Belastingbetalers (BvB) voldoen bijna 2 miljoen Nederlanders belasting over hun vermogen. Daaronder bevinden zich maar liefst 800.000 huishoudens die 1,2 procent betalen over spaargeld. Die 1,2 procent berust op de fictieve aanname dat iedereen 4 procent op zijn (spaar)vermogen verdient. En over die 4 procent heft de fiscus jaarlijks 30 procent belasting. Maar die 4 procent spaarrente is nergens haalbaar. Zelfs als je spaargeld tien jaar lang muurvast zet, verdien je hooguit 3 procent.

Er zijn manieren om je rendement wat op te krikken, maar die hebben allemaal nadelen. Denk aan schulden aflossen (mogelijk boeterente), beleggen (risico), groen sparen (karig rendement), je geld weggeven of opmaken (geen buffer meer), je kinderen een hypotheek verstrekken (alleen bij veel vermogen), extra pensioen opbouw (kan onnodig zijn). Wie die nadelen niet kan dragen, moet spaargeld aanhouden en toch jaarlijks 1,2 procent betalen. Dat voelt als een boete op zelfredzaamheid.

Er is een gratis pijnstiller tegen de spaartaksergernis: maak tegen de hoogte ervan bezwaar. Dat kan door het voorbeeld-bezwaarschrift van www.doemeemetdebvb.nl te downloaden, in te vullen en te versturen. Bezwaar maken over 2013 kan nog als de definitieve aanslag korter dan zes weken geleden definitief is opgelegd. Dat hebben al 5.500 spaarders gedaan. Een bezwaarbrief voor 2014 komt eraan. Wie zich registreert, krijgt automatisch bericht.

Ook is de BvB bezig met een collectieve rechtszaak tegen de fiscus. Denk nu niet dat dat de spaartaks zal verlagen. Maar veel heisa veroorzaakt druk op politici. Zij zijn degenen die wél iets kunnen doen.