Hoe haal je een heel leger uit Afghanistan, inclusief de saladebar?

Foto ANP/EPA/AKHTER GULFAM

Na dertien jaar vechten tegen de Taliban eindigde in december de internationale missie in Afghanistan. Het Amerikaanse leger had in die periode bijna vijfhonderd volledig uitgeruste bases in het land. Door het einde van de missie werd het leger geconfronteerd met een enorme opgave: hoe al dat spul weer naar de VS te krijgen?

Wie kent dat moment niet tijdens een verhuizing: de dozen zijn met z’n tienen tegelijk opgestapeld en het moet allemaal mee. En dan vraagt iemand waar al dat spul in hemelsnaam vandaan komt.

Dat is een normale verhuizing, maar stel nu dat een heel leger moet vertrekken. Vorig jaar was dat het geval in Afghanistan, toen het grootste deel van het Amerikaanse leger voor 31 december vertrokken moest zijn. Het Afghaanse leger werd vanaf dat moment verantwoordelijk voor de veiligheid in het land. Een kleine internationale missie is achtergebleven.

Saladebar

Toen in 2011 duidelijk werd dat de operatie binnen een paar jaar zou aflopen, werd al voorzichtig begonnen met het plannen van het vertrek. Want hoe moeten vijfhonderd locaties worden opgeruimd? Fastcompany zocht uit wat zo’n operatie inhoudt. Het resulteert in een compleet nieuw perspectief op de oorlog in Afghanistan. Zoals de schrijver het zelf stelt:

“We in the media are eager to cover the exciting beginnings of wars, and the bloody middles. We’re not as good at showing you what’s involved in shutting a war down.”

De longread van Fastcompany laat zien wat een enorme opgave het is om zo’n oorlog af te sluiten. In dertien jaar is er veel materiaal naar Afghanistan gebracht, maar slechts een fractie is in de tussentijd weer naar de VS gebracht. Denk aan pantservoertuigen, kogelwerende vesten, tenten, maar ook andere dingen:

There were dining facilities packed with hot lines and short-order grills, salad bars and sandwich bars, and glass-fronted refrigerators crammed with sodas, sports drinks, and even flavored soy milk. The gyms had weights and treadmills and stationary bikes. On the larger bases, you could shop at stores, eat popcorn at a makeshift movie theater, and get your hair done at beauty parlors where 300-pound men dipped their fingers into manicure bowls.

Voor het verhaal volgde Fastcompany drie konvooien op de weg terug . Vanaf Bagram, tot aan de grens met Pakistan. Een lange reis, met altijd de Taliban op de loer.