Opinie

Het weekend van Ryan Bingham

De Amerikaanse singer-songwriter Ryan Bingham (33) toert deze week door Europa. Dinsdag staat hij in Bitterzoet in Amsterdam.

‘De grachten, al die fietsen, het is zo cool. Ik wil op een boot en rondvaren over het water.” Van alle Europese steden die de Amerikaanse singer-songwriter Ryan Bingham (33) deze weken bezoekt, kijkt hij vooral uit naar het bezoekje aan Amsterdam. Zegt hij tenminste. Hoewel hij het druk heeft, maakt hij meestal wel even tijd vrij om rond te lopen door de steden waar hij komt. Hij houdt van reizen. „Heb je nog aanraders?” vraagt hij, zodat hij alvast weet waar hij heen kan in de hoofdstad. Dinsdag treedt hij op in Amsterdam.

Bingham is op Europese tour om zijn nieuwe album te promoten. Deze maand lanceert hij zijn vijfde album, Fear and Saturday Night. Hij kreeg goede reacties. Natuurlijk van zijn fans, maar ook van de Amerikaanse muziekrecensenten. Zijn tour begint in het Verenigd Koninkrijk, daarna gaat hij naar onder andere Dublin, München, Berlijn en Milaan. Daar mogen ze luisteren naar zijn „rock & roll en folk”, zoals hij zijn muziekstijl zelf omschrijft.

De van oorsprong Mexicaanse zanger ontdekte op zijn zeventiende zijn liefde voor gitaar.„Mijn eerste echte plaat kwam uit in 2005.” Vijf jaar later won Bingham zelfs al eens een Oscar, voor het beste filmnummer. Zijn track ‘The Weary Kind’ was de soundtrack bij de dramafilm Crazy Heart. „Zo’n prijs heeft niet veel veranderd. Het ging allemaal zo snel weer voorbij.” 

Zijn vrouw, die ook op deze toernee mee is, komt uit Duitsland. Europa is hem dus niet vreemd. Hij komt vaker aan deze kant van de oceaan, voor familiebezoekjes, maar ook voor optredens en stedenbezoeken. „Het grootste verschil met Amerika zijn de afstanden. Daar moet je lang reizen. Hier kun je in een paar uur in een totaal ander land, met een volledig andere cultuur terechtkomen.” Veel meer diversiteit tussen de verschillende culturen dan in Amerika, zegt hij.

Veel reizen, per trein en vliegtuig, maar ook veel optredens dus, deze komende weken. Weinig tijd voor ontspanning. In Los Angeles, zijn Amerikaanse thuisfront, gaat hij graag de natuur in als hij vrij is. „Kamperen en hiken, even weg uit de drukke stad, de rust opzoeken”, aldus de zanger. Dat zijn ook de momenten waarop hij zijn muziek schrijft. Inspiratie voor zijn nummers vindt Bingham in zijn verleden en in alledaagse gebeurtenissen. Zijn laatste album schreef hij in de rust van de Californische bergen. „Tijdens het toeren komt dat er niet van, dan ga ik van optreden naar optreden.”