‘Hamas wil Egypte niet meer als bemiddelaar voor Israël’

Egyptische soldaten in de Sinaï, nadat er afgelopen week een aantal aanvallen op overheidstroepen werden uitgevoerd.
Egyptische soldaten in de Sinaï, nadat er afgelopen week een aantal aanvallen op overheidstroepen werden uitgevoerd. Foto ANP/EPA/ALAA ELKAMHAWI / ALMASRY ALYOUM

De Palestijnse beweging Hamas wil niet langer dat Egypte als bemiddelaar optreedt bij indirecte besprekingen met Israël. Eerder vandaag bepaalde een Egyptische rechter dat de gewapende tak van Hamas een terroristische organisatie is.

Kaïro speelde verscheidene keren een sleutelrol bij het bereiken van een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. Israël wil niet rechtstreeks met Hamas onderhandelen omdat de beweging als een terreurorganisatie wordt gezien.

‘Hamas betrokken bij aanval’

Vandaag bereikte een Egyptische rechter dezelfde conclusie. Egypte is afgelopen week getroffen door een viertal aanvallen op soldaten in de noordelijke Sinaï, waarbij 31 soldaten en agenten werden gedood. De aanvallen zijn opgeëist door de Egyptische tak van Islamitische Staat. Het Hof in Kaïro oordeelde vandaag dat de gewapende tak van Hamas een belangrijke rol speelde bij die aanval.

Een bron dichtbij Hamas zegt nu tegenover Reuters dat Egypte door het besluit heeft afgedaan als bemiddelaar:

“Na de beslissing van het hof is Egypte niet langer betrokken als tussenpersoon bij Palestijnse-Israëlische aangelegenheden.”

De Egyptische president Al-Sissi heeft in een tv-toespraak het land gewaarschuwd voor een lange strijd tegen islamitische extremisten. Volgens de autoriteiten zit de Moslimbroederschap achter de aanvallen, de beweging die tot 2013 in Egypte aan de macht was en nu verboden is.