‘Gijzelnemer supermarkt Parijs maakte video van schietpartij’

Supermarkt Hyper Cacher in Parijs na de aanslag.
Supermarkt Hyper Cacher in Parijs na de aanslag. Foto ANP / Pierre Crom

Amedy Coulibaly, de man die begin januari vier mensen doodde en anderen gijzelde in een kosjere supermarkt in Parijs, maakte een video van de schietpartij. Een bron dicht bij het onderzoek naar de terreurdaad heeft dat tegen het Franse weekblad L’Express gezegd.

Coulibaly maakte de video van zeven minuten met een camera op zijn lichaam. Op de beelden zijn duidelijk drie van de vier moorden te onderscheiden, schrijft het blad.

Coulibaly had zijn laptop bij zich en was voornemens de beelden online te zetten. Ze verschenen niet online vanwege problemen met de internetverbinding. Hij plaatste daarna de geheugenkaart van zijn camera in een computer die hij in de winkel vond, maar de beelden verschenen niet op het scherm. Hij had een van de gijzelaars gedwongen hem te helpen.

Volgens een onderzoeker is het heel goed mogelijk dat de beelden toch nog op de een of andere manier bij iemand anders zijn beland, en dan niet bij traditionele media. Ze zouden op een gegeven moment dus best alsnog online kunnen verschijnen.

Aanslagen Parijs

Coulibaly was samen met de broers Saïd en Chérif Kouachi verantwoordelijk voor een reeks terreuraanslagen in Parijs begin deze maand. De broers Kouachi vielen de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo aan en doodden twaalf mensen, onder wie enkele redacteuren. Coulibaly doodde een politieagente in de wijk Montrouge en viel de kosjere supermarkt Hyper Cacher aan. Alle drie werden ze doodgeschoten door de politie.

Coulibaly zwoer in een video die na de aanslagen online verscheen trouw aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die grote delen van Syrië en Irak in handen heeft.