Ga hier naar rechts

Met gps ontdekt Wim Köhler nieuwe fietsroutes.

V

oor wie uitgekeken raakt op tochten van fietsknooppunt naar fietsknooppunt is er een fiets-tomtom. Opeens zijn er nog veel meer mooie wegen in Nederland.

Wie een eenvoudig, op fietstochtjes toegesneden model zoekt, komt zeker de Garmin Edge Touring tegen. Geen fratsen als een aansluiting voor een hartslagmeter, of software om tegen jezelf hard te fietsen.

De Touring is een klein kastje op het stuur dat laat zien waar je op de wereld bent en dat de weg wijst. Net als de auto-gps doet. Een beeldschermpje laat een stukje landkaart zien met de weg waarop je rijdt. Het is een redelijk compromis tussen compact en duidelijk.

Het mooie is dat je die Touring met een gerust hart kunt laten bedenken waar je vandaag gaat fietsen. Zin in een zondagmiddagrondje? Zoek in het menu naar ‘Rondreis plannen’, toets de gewenste afstand en het beginpunt in en laat de Touring wat uitzoeken. Dat duurt een paar minuten. Er verschijnen drie mogelijke rondjes.

Een van de drie rondritten van 10 kilometer door Amsterdam, begonnen vanuit de fietsenstalling van de redactie aan het Rokin, kiest een deel van het tracé van de Landelijke Fietsroute 20 door het Vondelpark en het Rembrandtpark. Een mooi stadsritje. Zo’n route gun je de onbeholpen Italianen die op hun huurfietsen het centrum van de hoofdstad onveilig maken. Maar ja, die willen onderweg het Van Gogh Museum, het Anne Frankhuis en de Heineken Experience aandoen.

Dat kan ook. Kies ‘Routeplanner’ en wijs op de kaart aan waar je heen wilt. Of zoek de bezienswaardigheid op in het menu. Of tik het adres in. Het kan op veel manieren. Geef alle punten op waar je langs wilt rijden en waar je wilt eindigen en laat de route uitzoeken.

Het lijkt vreselijk veel op autonavigatie. Met twee verschillen. Ten eerste wil je niet op de autosnelweg terechtkomen. Er is tegenwoordig een heel goede fietskaart. Garmin levert die bij de Touring. Hij is los te koop voor 50 euro, met een Garmin-etiket, maar wie even moeite doet haalt die kaart gratis en legaal van internet.

Het is de Open Cycle Map, afgeleid van de OpenStreetMap. Dat is een kaart van de wereld waaraan honderden organisaties en duizenden mensen mee bouwen. Doordat fietsers gps-informatie over fietsbare weggetjes aanleveren, wordt de kaart steeds gedetailleerder.

Jarenlang leverde Garmin mooie gps-kastjes waarmee wandelaars en fietsers hun plaats op de wereld konden bijhouden. Wie op de steeds betere beeldschermpjes een gedetailleerd kaartbeeld wilde, moest flink dokken voor Garminkaarten waarvoor het materiaal van topografische diensten en andere officiële kaartenmakers kwam. Het micro-SD-chipje met de kaart van een Zweeds vakantiegebied kost bijvoorbeeld 189 euro. Zulke prijzen.

Een paar jaar geleden stelde de OpenStreetMap nog niet veel voor. Er waren grote blinde vlekken. Nu tovert de Touring met die Open Cycle Map een Amsterdamse rondrit tevoorschijn die via het vrijwel onbekende Turfdraagsterpad naar het Rokin terugvoert. Op de Open Cycle Map van 2013 die Garmin bij het testapparaatjes leverde was het Zweedse gebied nog een wegen- en padenloze vlakte, op een paar doorgaande wegen na waarop het niet prettig fietsen is. Maar de versie die ik vorige week van internet haalde, ziet er al veel beter uit. Het duurt niet lang meer of je fietst door heel Europa zonder ooit naar een snelweg te worden gewezen.

Nu nog dat tweede probleem: het kleine schermpje. De routewijzende Touring laat een gekleurde pijl zien als het tijd wordt om rechts of links te gaan, of een rotonde driekwart rond te fietsen. En er staat hoeveel meter het nog duurt voordat je echt die kant op moet. De autonavigator kent het principe. Wat ontbreekt is de stem. De Touring praat niet. Héél goed zichtbaar zijn die pijlen op het schermpje niet. Misschien biedt de Hammerhead uitkomst. Dat is een T-vormig ding voor aan het stuur, vol ledlampjes, gekoppeld aan de Garmin. Als de Garmin vindt dat je rechtsaf moet, geven de ledlampjes dat aan met een ‘lichtslang’ naar rechts. Mooi, maar op z’n vroegst in het najaar te koop.