Ginger & Rosa

(Sally Potter, 2012). Ginger en Rosa worden geboren op de dag dat Hiroshima wordt gebombardeerd. Anno 1962 zijn de twee pubers onafscheidelijk. Rosa (Elle Fanning) is de opstandigste van de twee. Zij rookt stiekem sigaretten en vrijt met jongens in het bushokje. Op die momenten gaat Ginger (Alice Englert) maar even een boek lezen of gedichten schrijven. Als Rosa claimt een zielsverwantschap te voelen met Gingers vader, wiens liberale levensvisie dogmatischer is dan hij doet voorkomen, loopt alles (net iets te ongeloofwaardig) uit de hand. Ginger & Rosa speelt zich af tijdens de Cubacrisis, waarbij Ginger, die doodsbang is voor de gevolgen van de wapenwedloop, zich aansluit bij de Ban de Bom-beweging. Rosa heeft daar minder mee, zij koketteert liever met religie en heeft haar hoofd vol met romantische ideeën.

BBC2, 23.30-00.55u.

André Waardenburg