Exodus uit Athene

De overwinning van Syriza is een stem tegen het saneringsbeleid van de vorige regering. De onzekerheid die hierdoor ontstaat, zorgt voor onrust. De Griekse beurs is al langer onrustig. Sinds begin dit jaar is de beursgraadmeter van Athene met 11 procent gedaald, maar de daling over de afgelopen twaalf maanden bedraagt al ruim 30 procent. Het bedrijf met de hoogste beurswaarde in Athene, Coca Cola Hellenic Botteling Company, maakte eind 2012 bekend dat zij haar hoofdkantoor verplaatste naar Zwitserland en haar beursnotering naar Londen. Het bedrijf, dat actief is in 28 landen, zag zich genoodzaakt om letterlijk afstand te nemen van de Griekse problemen. Een behoorlijke klap die een jaar later werd gevolgd door de beslissing van MSCI om Griekenland niet langer op te nemen in de index van ontwikkelde landen, maar in die van opkomende landen. De Griekse kiezers hebben gesproken en beleggers stemmen nu met hun voeten.