‘Een viaduct noemen wij een kunstwerk’

Yvonne Hopman

(45) is op 1 november begonnen als Chief Compliance Officer bij Ballast Nedam. Ze houdt zich onder andere bezig met de wet- en regelgeving en integriteitskwesties bij het bedrijf.

1. Vanwaar deze stap?

Ik wilde iets anders na twintig jaar. Ballast Nedam is een beursgenoteerd bedrijf, totaal anders dan mijn baan bij justitie, hoewel ik daar ook aan de beleidsmatige kant zat.

2. Kruiwagen?

Heb ik nooit echt gehad. Ik heb met veel mensen gepraat; past deze nieuwe stap bij mij?

3. Eerste daad?

Vooral veel luisteren en praten met medewerkers. Wat zijn de projecten die Ballast Nedam heeft. En mezelf het bouwjargon eigen maken: een kunstwerk is hier geen schilderij, maar een brug of viaduct.

4. Nest?

Mijn vader was werktuigkundige, mijn moeder huisvrouw. Zij hebben zelf nooit de mogelijkheid gehad om te studeren, maar stimuleerden mij daardoor juist om kansen te grijpen.

5. Studie?

Ik heb rechten gestudeerd. Daarna heb ik de Raio-opleiding gedaan (rechterlijk ambtenaar in opleiding), wat toen een manier was om officier van justitie te worden.

6. Wat wilde u vroeger worden?

Doktersassistent of politieagent.

7. Wat wilt u later worden?

Nu focus ik me op deze stap, daarna zie ik wel wat er komt. Ik vind het belangrijk dat het een strategische baan is met maatschappelijke relevantie.