Duizenden Palestijnen in Syrië hebben geen toegang tot hulp

Volgens de VN zijn tienduizenden Palestijnse vluchtelingen in Syrië al twee maanden verstoken van hulp. De vluchtelingen zijn gehuisvest nabij de hoofdstad Damascus, maar kunnen door gevechten tussen het leger en een aantal rebellengroeperingen niet worden bereikt.

Beeld uit februari 2014 van het vluchtelingenkamp. Volgens de VN zijn de Palestijnen in Yarmouk al twee maanden verstoken van hulp.
Beeld uit februari 2014 van het vluchtelingenkamp. Volgens de VN zijn de Palestijnen in Yarmouk al twee maanden verstoken van hulp. Foto ANP/EPA/UNRWA

Volgens de VN zijn duizenden Palestijnse vluchtelingen in Syrië al twee maanden verstoken van hulp. De vluchtelingen zijn gehuisvest nabij de hoofdstad Damascus, maar kunnen door gevechten tussen het leger en een aantal rebellengroeperingen niet worden bereikt.

Het gaat om het kamp Yarmouk, waar ongeveer 18.000 Palestijnen verblijven. Er is een groot gebrek aan eten, water en medicijnen. Vorig jaar was er nog sprake van ‘een bepaalde mate van samenwerking’, aldus Pierre Kraehenbuehl, het hoofd van UNRWA (het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen). Door het oplaaien van het geweld is daar geen sprake meer van:

“We hebben sinds begin december geen enkele vorm van hulp kunnen brengen.”

Yarmouk huisvestte voor het uitbreken van de Syrische burgeroorlog bijna een half miljoen Palestijnen. Door de oorlog zijn de meesten naar het buitenland of andere delen van Syrië gevlucht.

Ongeveer 44.000 Palestijnen zijn sinds het uitbreken van de oorlog naar Libanon gevlucht. Door striktere grenscontroles is het sinds mei echter een stuk lastiger geworden om het land - waar ook al anderhalf miljoen Syriërs zijn opgevangen - binnen te komen. Kraehenbuehl roept Libanon op om uit Syrië gevluchte Palestijnen toch op te nemen.