Duitse oud-bondspresident Richard von Weizsäcker (94) overleden

Richard von Weizsäcker tijdens zijn afscheidsspeech als bondspresident van Duitsland.
Richard von Weizsäcker tijdens zijn afscheidsspeech als bondspresident van Duitsland. Foto Reuters/ Lutz Schmidt

Voormalig Duits bondspresident Richard von Weizsäcker is vandaag op 94-jarige leeftijd overleden, heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij was vooral de man die Duitsland met diens naziverleden confronteerde.

Christendemocraat Von Weizsäcker, bondspresident van 1984 tot 1994, presenteerde zichzelf volgens persbureau AP vooral als moreel kompas tijdens de invulling van zijn toch voornamelijk ceremoniële functie. In 1985 hield hij een beroemde speech ter ere van het 40-jarig jubileum van het einde van de Tweede Wereldoorlog en zei hij dat niet alleen de rest van de wereld, maar ook Duitsland zelf 8 mei 1945 als nationale dag van de bevrijding moet zien.

Prins Claus

Prins Claus, de overleden echtgenoot van koningin, nu prinses Beatrix, vertelde Von Weizsäcker destijds dat zijn speech ervoor had gezorgd dat hij als Duitser eindelijk zijn afkomst kon erkennen. Dat in een land, Nederland, waar toen nog met veel rancune naar de bezetting werd gekeken.

Von Weizsäcker stond volgens huidig bondspresident Joachim Gauck voor een “federale republiek die de confrontatie zoekt met zijn verleden”. Hij zei dat tegen de weduwe van Von Weizsäcker, schrijft AP.

Wehrmacht

Von Weizsäcker werd geboren in Stuttgart. Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog officier bij de Wehrmacht. Hij was betrokken bij de Duitse invasie van Polen in 1939. Niet veel later later kwam zijn broer Heinrich om in de strijd. Na de oorlog ging Von Weizsäcker rechten studeren. In 1947 verdedigde hij zijn vader Ernst tijdens het Proces van Nürnberg. Ernst von Weizsäcker, onderminister van Buitenlandse Zaken tijdens het nazibewind, kreeg zeven jaar gevangenisstraf.