Bruinvis overleeft beet van zeehond

Per dolfijnenambulance ging de gewonde bruinvis Bendert naar Harderwijk. Hij bleek maar net ontsnapt aan een aanval van een zeehond.

Bendert is nog geen jaar oud, maar heeft al veel meegemaakt. Vorige week spoelde Bendert aan op het waddeneiland Terschelling. Hij leefde nog, maar hij was gewond.

Bendert is een bruinvis. Bruinvissen zijn niet bruin, maar grijs. En het zijn ook geen vissen, maar walvissen, de kleinste die er bestaan. Bendert lag in zijn eentje op het strand toen hij gevonden werd. Met de dolfijnenambulance werd Bendert naar SOS Dolfijn in Harderwijk gebracht. Dat is een opvangcentrum voor dolfijnen en walvissen die zijn aangespoeld.

In Harderwijk werd duidelijk wat er met Bendert was gebeurd. Hij had tandafdrukken in zijn staart, van een grijze zeehond. Grijze zeehonden jagen op bruinvissen zoals Bendert, onder water. Het had niet veel gescheeld, of Bendert was door de zeehond opgegeten.

Maar Bendert ontsnapte en spoelde aan. Knap van zo’n jonkie! Bendert had wel veel bloed verloren.

Inmiddels gaat het beter met hem. Hij zwemt nu rondjes in zijn bassin en krijgt veel vis. Als alles goed gaat, mag hij over een tijdje terug de Noordzee in, zegt Egilius Everaarts van SOS Dolfijn.

Waarom heet hij Bendert?

„Bendert is een Friese naam. Het betekent ‘dapper en sterk als een beer’. Dat vonden we wel passen bij een bruinvis die een aanval van een grijze zeehond heeft overleefd.”

Met Bendert gaat het goed. Maar wat doen jullie met de bruinvissen die niet beter worden?

„Die laten we inslapen. Als een bruinvis heel erg ziek of gewond is, is dat soms beter.”

Wat moet je doen als je zelf een levende bruinvis vindt?

„Niet terugduwen in zee. Bruinvissen die aanspoelen zijn vaak ziek en kunnen niet meer zwemmen. Het is ook belangrijk dat het rustig is. Dus niet met zijn allen eromheen gaan staan, en er zeker geen blaffende honden bijlaten. En de bruinvis moet koel blijven. Met een emmertje water of natte handdoeken kun je een bruinvis koel houden. Daarna kun je hulp inschakelen, via de politie bijvoorbeeld.”