Britse dinosaurusfans in een dip

Dinoreus Dippy moet in 2017 plaatsmaken voor een walvisskelet.
Dinoreus Dippy moet in 2017 plaatsmaken voor een walvisskelet. Foto NHM, Londen

Een Diplodocus verdwijnt niet stilletjes. Het Natural History Museum in Londen maakte donderdag bekend dat het skelet van een langnekdino in de centrale hal in 2017 vervangen zal worden door een skelet van een blauwe vinvis in duikpose.

Meteen barstte de discussie los. Op Twitter kiezen mensen partij voor #teamdippy of #teamwhale. Een petitie van de Britse krant Metro om de Diplodocus te behouden, werd door 22.750 mensen getekend.

Het is duidelijk: ‘Dippy’, zoals de Britten het skelet liefkozend noemen, is een publiekslieveling. Maar na 35 jaar trouwe dienst als pronkstuk vond museumdirectie het tijd voor iets nieuws. Een blauwe vinvis zet mensen meer aan het denken over biodiversiteit en duurzaamheid dan een dino, vindt het museum. Het skelet van de walvis is bovendien echt, zei NHM-directeur Michael Dixon tegen de BBC. Dippy is ‘maar een kopie’. Het origineel staat in het Carnegie Museum of Natural History in Pittsburgh.

Dippy is dus een afgietsel, maar wel een iconisch afgietsel, met een rijke geschiedenis. De staalbaron Andrew Carnegie schonk Dippy aan het NHM in 1905, op verzoek van de Britse koning Edward VII.

„Deze Diplodocus was het eerste volledig opgestelde skelet van een langnekdino”, zegt wetenschapshistoricus Ilja Nieuwland van het Huygens Instituut in Leiden. „Ik snap wel die behoefte om de centrale hal te vernieuwen, maar als de directeur over Dippy praat als just a copy, doet hij geen recht aan de historische rol die dit skelet heeft gespeeld.”

Hoe groot het verzet tegen de verwijdering van Dippy ook wordt, het NHM houdt voet bij stuk. „Het walvisskelet zal ons helpen om ons wetenschappelijke programma meer onder de aandacht te brengen”, zei collectiebeheerder Richard Sabin in een interview met de BBC. Of Dippy in het NHM blijft, of gaat toerendoor het Verenigd Koninkrijk, is nog onduidelijk.