Economie

Topman Van Wingerden mag de problemen van BAM oplossen

Foto David van Dam

Bouwbedrijven hebben het zwaar tijdens de crisisjaren, maar BAM kwam er aanvankelijk soepel doorheen. Tot vorig jaar. Afgelopen zomer maakte BAM ineens bekend dat het 68 miljoen euro verlies lijdt op twee projecten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Topman Nico de Vries trad af, net als medebestuurder Martin Rogers. Een analist van zakenbank Kempen & Co noemde BAM “een tikkende tijdbom” en voorspelde nog meer rampprojecten.

Rob van Wingerden (53), de nieuwe baas van BAM, moet het bedrijf er bovenop moet helpen. Onder zijn leiding is een ingrijpend reddingsplan geïntroduceerd: minder bazen, minder werkmaatschappijen, meer overleg – én minder werknemers: BAM schrapt 650 banen. De bouwer heeft 23.000 werknemers, onder wie bijna 10.000 in Nederland.

Ruim 25 jaar geleden begon Van Wingerden “in de keet”, nu is hij bestuursvoorzitter van het grootste bouwbedrijf van Nederland. “Hierna is er niet zo veel meer”, zegt hij vandaag in een interview in NRC Handelsblad. Enkele choice quotes:

Over zijn eigen rol:

U zat óók in het bestuur toen het misging. Waarom moesten De Vries en Rogers weg en kreeg u promotie?
“Daarover gaat de raad van commissarissen. Ik denk dat ze vernieuwing belangrijk vonden – mijn twee huidige collega-bestuurders zitten er veel korter dan ik. Maar continuïteit is ook nodig. Ik ken het bedrijf goed. En ik ben vol overtuigd van de verandering die nodig is.”

Waren uw voorgangers minder doordrongen van die noodzaak?
“We zijn allemaal geconfronteerd met een moeilijke periode. Iedereen heeft naar zijn beste kunnen gehandeld. Maar Nico de Vries vond dat degene die verandering inzet die ook moet afmaken. Hij zat zelf dicht tegen zijn pensioen aan.”

Over de rampprojecten:

Heeft de analist van zakenbank Kempen & Co gelijk als hij zegt dat er nog meer rampprojecten zijn?
“Dat is voor zijn rekening. Een deel van onze portefeuille is nog op de oude manier aangenomen – zo’n 20 tot 30 procent. Bij die projecten is het risico iets groter. Nu worden projecten aangenomen op basis van bredere kennis.”

Lees het hele interview in NRC Handelsblad.