Zo sociaal is die werkplaats niet

illustraties cyprian koscielniak

Bezuinigingen slaan diepe wonden in de sociale werkvoorziening. Het wordt steeds moeilijker om het maatwerk te leveren dat nodig is om arbeidsgehandicapten te helpen als volwaardig lid van de samenleving mee te draaien.

Dat maakt de Participatiewet nog erger : sinds 1 januarimoeten de gemeentes met minder geld, meer arbeidsgehandicapten aan passend werk helpen. Tot 2020 worden deze tegenstrijdige eisen steeds verder opgeschroefd. Dit nodigt uit tot misstanden, zoals bij Atlant.

De Atlant Groep is een sociale werkplaats. Een samenwerkingsverband van de gemeenten Helmond, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren. „Duurzame participatie in het arbeidsproces voor iedereen die dat niet zelf kan”, luidt haar missie. De praktijk is dat de doelgroep vanaf 2002 op simpel handwerk werd gezet. Hierdoor werd massaproductie mogelijk: heeft een bedrijf ‘handjes’ nodig voor inpakwerk, dan trekt Atlant een blik gehandicapten open.

Financieel een succesformule, maar voor mensen met een gezond stel hersens is het simpele werk een dagelijkse belediging. Erger: het management behandelt hen als tweederangsburgers. Wie klaagt, wordt met pesterijen teruggedrongen in de succesformule. Op pestwerk.nl staat het verhaal van een van de slachtoffers.

Gaan ook andere sociale werkplaatsen zich presenteren als handjesverhuurbedrijven? Het Werkvoorzieningschap Oostelijk Zuid-Limburg, verantwoordelijk voor ruim 4.000 mensen, heeft de oud-directeur van Atlant al in huis gehaald om zijn succesformule te herhalen. Wij vrezen dat dit wederom ontaardt in apartheid en uitbuiting.

, Alkmaar