Altijd sneeuwballen

Kookboekschrijver Yotam Ottolenghi is drie weken gastkok op deze pagina. Aflevering 1: lofzang op oranjebloesemwater.

Amandelsneeuwballen zijn het hele jaar lekker
Amandelsneeuwballen zijn het hele jaar lekker Foto Jonathan Lovekin

Het geurige oranjebloesemwater in dit recept wordt vaak gebruikt om gebak en andere zoetigheid uit het Midden-Oosten een vleugje citrus mee te geven. De zoete smaak van stroperige baklava of stevig gebak van polenta, griesmeel of gemalen amandelen wordt door wat oranjebloesem perfect in balans gehouden. Die combinatie van bitter en zoet komt in ultieme vorm terug in de cake die ik graag maak van griesmeel, kokos en marmelade. In de cake zelf gaan sinaasappelsap, sinaasappelmarmelade en geraspte sinaasappelschil, en eroverheen giet ik oranjebloesemsiroop: smeuïg, luchtig en onweerstaanbaar aromatisch.

Er zijn maar weinig ingrediënten die me bij het beschrijven van hun effect op een gerecht tot zulke bloemrijke taal inspireren. Een paar druppeltjes in de Griekse yoghurt die je serveert bij geroosterde vijgen of gegrilde steenvruchten en je hebt een goddelijk dessert. De uitwerking op hartige spijzen is al even wonderbaarlijk: marinade voor varkenshaas, saus voor bij makreel, of jus voor geroosterde varkensbuik wordt vrijwel altijd nog lekkerder van een paar drupjes – oranjebloesem heeft iets tintelends dat zich niet laat smoren door het vet van vlees of vis – en datzelfde geldt voor een dressing bij een verfijnde salade van waterkers met pistache.

Parfum

Maar al gaat het om het aroma, het is natuurlijk niet de bedoeling dat siroop, gebak of dressing naar parfum gaat smaken, dus gebruik vooral niet te veel: een druppeltje of twee, drie is al gauw genoeg. De concentratie en zoetheid verschillen per merk, dus proef altijd eerst even en pas de in het recept opgegeven hoeveelheid eventueel aan.

Deze sneeuwballen heb ik een paar jaar geleden voor het eerst vlak voor de Kerst gemaakt – nog afgezien van het witte poederlaagje is de smaak de essentie van de feestdagen zelf – maar tegenwoordig maak ik ze het hele jaar door. Ze gaan prima samen met sterke zwarte koffie, en met de hulp van enthousiaste keukenprinsjes en –prinsesjes, die ze net zo graag maken als éten (maar dan zonder espresso).

De sneeuwballen zijn een week houdbaar in een goed afgesloten trommel. Voor 25 stuks.

Janneke Vreugdenhil is met vakantie.