Als Qatar een goed team wil, dan kopen ze dat wel

Eerste niet-Europese land in WK-finale na zege op Polen

De spelers van Qatar vieren na het duel tegen Polen dat ze de finale van het WK in eigen land hebben gehaald.
De spelers van Qatar vieren na het duel tegen Polen dat ze de finale van het WK in eigen land hebben gehaald. Foto Guillaume Horcajuelo/EPA

Bertrand Roiné, Goran Stojanovic, Borja Vidal Fernández of Rafael Capote, allerminst Qatarese namen. Allen genaturaliseerde handballers die Qatar vrijdag op de WK – in datzelfde – land aan een sensationele finaleplaats hielpen. Qatar versloeg Polen (31-29) en had een primeur: een niet-Europees land als WK-finalist. Tegenstander in die finale is zondag Frankrijk, dat vrijdagavond met 26-22 won van Spanje.

Naar westerse maatstaven is Qatar een gemaakt land, een emiraat waar, met dank aan de olie-inkomsten, vrijwel alles kan worden gerealiseerd. Wat Qatar wil gebeurt, geld is nauwelijks een item. Qatar bouwt aan ‘Vision 2030’, een overheidsplan om over vijftien jaar het best ontwikkelde land ter wereld te zijn. In die plannen speelt sport een prominente rol.

En als Qatar geen goede handbalploeg heeft om op het eigen WK te schitteren, dan koopt Qatar ‘gewoon’ een handbalploeg. Vier van de zeventien spelers zijn in Qatar geboren, alle anderen zijn ‘gekocht’. Aangetrokken voor een maandsalaris van minimaal 30.000 euro plus op het WK voor een winstpremie van 100.000 euro, per man per wedstrijd welteverstaan.

In tegenstelling tot andere sporten zijn bij handbal weinig obstakels om van land te switchen. Een speler die drie jaar niet voor zijn land heeft gespeeld, mag overstappen. Van die regeling maakt Qatar intensief gebruik door onder anderen Spanjaarden, Montenegrijnen, een Fransman, een Bosniër, een Cubaan of een Egyptenaar een paspoort te geven. De handbalploeg van Qatar is een vergaarbak van oorspronkelijke nationaliteiten.

De ster van het team is evenwel de 61-jarige coach Valerio Rivera, die onmiddellijk werd gecontracteerd nadat hij in 2013 met Spanje wereldkampioen was geworden. Onder Rivera’s leiding is de nationale ploeg fulltime bij elkaar. Het eerste succes kwam vorig jaar met de Aziatische titel. Stap twee moet de wereldtitel worden.

Nu de handballers zo goed presteren, worden de twee miljoen Qatarezen langzaam wakker. Aanvankelijk trokken de wedstrijden amper toeschouwers en verstrekte het organisatiecomité gratis kaartjes. Daarnaast werden buitenlanders ingevlogen om tegen betaling Qatar aan te moedigen. Maar sinds de kwartfinalewedstrijd tegen Duitsland zit de hal vol.

Dat is de Qatarese stijl om een internationaal sporttoernooi tot een succes te maken. The sky is the limit. De organisatiekosten: 228 miljoen euro, waarmee sprake is van het duurste WK handbal ooit. En om publiciteit te garanderen werden 260 journalisten uitgenodigd. Het is onbekend hoeveel reporters gratis zijn komen opdagen.