Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Thijs Wolzak fotografeert elke week een…

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week vier etages met een thema in Arnhem.

Huis Sjoerd Stouten (38, ondernemer) en Evelien van Aafst (29, copywriter) kochten dit huis vlakbij het modekwartier in Arnhem toen het op instorten stond. Het pand was onderdeel van een rijtje ‘kluswoningen’ – de metamorfose was zo bijzonder dat het project is geselecteerd voor het komende Jaarboek Architectuur in Nederland. Stouten en Van Aafst hadden vier verdiepingen vrij in te vullen. De architect van bureau Nexit kwam met het idee in de vloer van de woonkamer een gat te zagen zodat door de vijf meter hoge glaspui het licht de kelderkeuken binnenstroomt. Eén hoog werd één grote slaap/badkamer, een soort spa met een houten bad en twee regendouches, op vier hoog zit Stoutens kantoor, met aangrenzend een loggia.

Interieur Stouten en Van Aafst hadden voor elke etage een thema in hun hoofd. Voor de woonkamer: pop-art en kleur. Zie de giraffe (een sculptuur van Jacky Art) en de Mah Jong-sofa’s. „Tja, wat is onze smaak...alles wat niet geijkt is, denk ik”, zegt Stouten. De keuken lieten ze maken van warmgewalst staal, de grijs gecoate betonvloer schuurden ze op „voor een spijkerbroeklook”. Een muur in zijn kantoor liet Stouten bedekken met mos. Mos? „Ja, Zweeds mos. Je hoeft er niets aan te doen. Het haalt vocht uit de lucht.”

Van Ikea „Niks! Ik haat Ikea.” Echt niet? „O toch! Een vaas in de gang. Die heeft mijn vriendin daar neergezet.”

Bij brand meenemen „Nukka en Indi.” Husky en dalmatiër.

Martine Kamsma