Zimbabweaanse president Mugabe verkozen tot voorzitter Afrikaanse Unie

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe, hier op archiefbeeld, wordt het komende jaar voorzitter van de Afrikaanse Unie.
De Zimbabwaanse president Robert Mugabe, hier op archiefbeeld, wordt het komende jaar voorzitter van de Afrikaanse Unie. Foto EPA / Aaron Ufumeli

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe is vandaag benoemd tot nieuwe voorzitter van de Afrikaanse Unie, het politieke statenverband van alle Afrikaanse landen. De inmiddels 90-jarige Mugabe wordt de opvolger van Mohamed Ould Abdel Aziz, de president van Mauritanië, die de functie het afgelopen jaar bekleedde.

De president van het arme Zimbabwe kreeg het voorzitterschap tijdens een bijeenkomt van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, zo meldt AFP. Het merendeel van de aanwezige regeringsleiders stemde daar voor de benoeming van Mugabe, die al sinds 1980 aan de macht is. Hij is een van de langst zittende Afrikaanse presidenten.

De verkiezing van Mugabe is volgens onze correspondent Koert Lindijer opvallend, omdat de oude president in de westerse wereld nog altijd een omstreden figuur is. Door sancties mag hij al jaren niet naar Europa en de Verenigde Staten reizen. Toch is de verkiezing voor veel Afrikanen helemaal niet zo bijzonder, aldus Lindijer:

“Binnen de Afrikaanse context betekent dit waarschijnlijk niets nieuws. Het negatieve imago van Mugabe buiten Afrika is absoluut niet hetzelfde als zijn imago binnen Afrika. Daar wordt in de eerste plaats gekeken naar wat hij in het verleden heeft gedaan, zoals zijn strijd tegen de Britse overheersing. Hij is daar geen demon of verafschuwde dictator.”