Winkel, buffetcounter en restaurant tegelijk

Wat zijn de nieuwe, beste restaurants van Rotterdam? De Buik van Rotterdam, een online culinair initiatief, brengt wekelijks in kaart wat de stad te bieden heeft.

Foto Wim de Jong

Er zijn twee terrassen in de Markthal die wat mij betreft een stukje boven de rest uitsteken. Dat van BasQ Kitchen, aangezien je er in letterlijke zin het hoogst zit en een prachtig uitzicht hebt over de hele winkelvloer. En dat van Fresh Food Friends, omdat eigenaar Pascal Martens zich de moeite heeft getroost om er echt iets gezelligs en kosmopolitisch van te maken. Bovendien eet je er ook prima.

Fresh Food Friends (kortweg FFF) is winkel, buffetcounter en restaurant tegelijk. Beneden doe je de boodschappen of neem je plaats aan de toonbank voor een wijntje, een oester of een broodje. Op de bovenverdieping kun je neerstrijken voor een wat uitgebreidere lunch of een avondmaaltijd. Over de menukaart verderop meer. Hier eerst nog even het verhaal van die ‘friends’, die zijn in het FFF-concept per slot van rekening net zo belangrijk als chef Martens zelf.

Alles wat er in de vitrine en op het bord bij FFF verschijnt, wordt exclusief geleverd door vier Rotterdamse specialisten van naam en faam. Schaaldieren en vis komen van Schmidt, wild en gevogelte van de in Rotterdam al even fameuze traiteur Treuren, vlees van slagerij Nice to Meat, en groenten en fruit van Rungis. Deze vier hebben zich garant gesteld voor de dagelijkse aanvoer van de beste producten die ze in huis hebben. Dagelijks is ook echt dagelijks: FFF is alle dagen van de week geopend, en in totaal 65 uur.

Exclusief geleverd door specialisten

Schmidt Zeevis en Treuren beschikken in de stad al sinds jaar en dag over eigen winkels, maar in FFF kan de particulier wel voor het eerst kennismaken met het zeer diverse aanbod van de groothandels Rungis en Nice to Meat. De slager introduceerde onlangs nog het dure, Japanse wagyuvlees bij het Markthalpubliek. Pascal Martens op zijn beurt, stelt uit het gehele FFF-assortiment regelmatig wisselende gerechtjes samen. Waarbij zijn aandacht steeds ten volle naar de afzonderlijke kwaliteitsingrediënten gaat. Brood en olijfolie zijn de enige verkrijgbare begeleiders.

Op de avond dat wij in FFF naar de eerste etage klimmen, is de keuze weinig later snel gemaakt: we nemen met z’n tweeën gewoon alle schotels op het krijtbord, om die vervolgens zo eerlijk mogelijk te delen. Voor de prijs hoeven we het niet te laten. De spartelverse, op de huid gebakken dorade met amandel en Hollandse garnalen, de bavette met aardappel, jus en rode ui, de steak tartare met mosterdschuim, de kwartel met kool en biet, en het hoeve-ei met groene asperges, paddestoelen en parmezaan kosten alle rond een tientje. Alleen dat samen delen resulteert eenmalig in een opgetrokken wenkbrauw: dat gepocheerde hoeve-ei is ook zó lekker.

Vrolijk gerinkel van glazen

Toch mooi dat je ook op zulk hoog niveau in de Markthal kunt eten, zonder dat het meteen een heel formele aangelegenheid wordt. Overigens draagt het dakterras van FFF er wel degelijk toe bij dat je je echt ‘uit’ voelt. Waar de gasten op de andere terrassen in het gebouw hun dikke winterjassen aan hebben en goeddeels in het donker zitten, branden bij Fresh Food Friends de heaters, gloeien er overal warme lichtjes en hoor je aan elke tafel een vrolijk gerinkel van de glazen. Knijp je ogen een beetje dicht en je zou zo maar geloven dat we er een heuse sky bar bij hebben in Rotterdam.