Privacy

Weet goed wat Facebook vanaf vandaag met je gegevens doet

Mark Zuckerberg, chief executive officer of Facebook Inc., speaks during an event at the company's headquarters in Menlo Park, California, U.S., on Thursday, June 20, 2013. Facebook Inc., operator of the largest social network, plans to unveil video-sharing tools, bringing its Instagram into closer competition with Twitter Inc., a person with knowledge of the matter said. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg*** Local Caption *** Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg, chief executive officer of Facebook Inc., speaks during an event at the company's headquarters in Menlo Park, California, U.S., on Thursday, June 20, 2013. Facebook Inc., operator of the largest social network, plans to unveil video-sharing tools, bringing its Instagram into closer competition with Twitter Inc., a person with knowledge of the matter said. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg*** Local Caption *** Mark Zuckerberg Foto Bloomberg

De nieuwe veelbesproken privacyvoorwaarden van Facebook gaan nu echt in (zegt Facebook). Vier vragen:

Wat weet Facebook eigenlijk van je?

Aardig wat. Te beginnen met wat je bewust openbaar hebt gemaakt (je telefoonnummer, leeftijd, opleiding, religie etc.). Daarnaast weet Facebook ook veel van je dankzij alle activiteiten op het netwerk, zoals alle likes die je uitdeelt en de mensen met wie je chat. Daar komt bij dat je, alleen al door Facebook te gebruiken, het bedrijf toestemming geeft data te verzamelen (telefoonnummers uit je telefoon bijvoorbeeld, locaties).

Goed inzicht krijg je als je deze tip van Bits of Freedom opvolgt. Je kan namelijk makkelijk opvragen wat Facebook van je weet.

Bits of Freedom zegt:

“Het bestand is niet volledig, maar het geeft je in elk geval al een heel indringend beeld..”

Niet alleen kun je opeens chats teruglezen en foto’s zien die je volledig vergeten was. Ook zie je in welke advertentiecategorieën Facebook je op basis van je gedrag, likes enzovoorts heeft ingedeeld. (En dan ga je je ernstig afvragen wat je hebt gedaan om bij de categorie #Guerrilla warfare te horen. En wat voor adverteerders die trekt.)

Wat gebeurt er vandaag?

Wat er met de nieuwe privacyregels precies mogelijk is, beschrijft Facebook hier uitgebreid in het Nederlands.

Een paar opvallende punten:

  • Jij kan instellen dat je berichten alleen met je vrienden deelt, maar als een van hen vervolgens opnieuw op delen drukt (en een openbare instelling heeft) ziet alsnog iedereen het;
  • Facebook gaat (een gebroken belofte) data uitwisselen met andere bedrijven die eigendom zijn van Facebook, zoals Instagram en Whatsapp;
  • Je foto’s kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld advertenties in de timeline van vrienden.

Facebook:

“Je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, royaltyvrije, wereldwijde licentie om alle IE-inhoud (IE=Intellectueel Eigendom, Q) te gebruiken die je plaatst op Facebook of in verband met Facebook (IE-licentie).”

De nieuwe privacy-instellingen worden trouwens verkocht aan gebruikers als “jou helpen meer uit Facebook te halen”.

Is dat een grote verandering?

Nou het rare is dat dat dus eigenlijk wel meevalt. De meeste ‘privacywijzingen’ waren al van kracht, schrijft informatierecht-juriste Charlotte Meindertsma.

Misschien is de allergrootste verandering nog wel dat Facebook nu relatief open communiceert over wat het bedrijf van je weet en gebruikt. Zo is er het gelikte Privacy Basics waarin je (enigszins) kunt aangeven wie je posts en profiel mag zien.

Heb je hier eigenlijk nog iets over te zeggen?

Nee, al is het College Bescherming Persoonsgegevens nog steeds bezig te onderzoeken of Facebook te ver gaat. Dit soort verklaringen, die je wellicht wel voorbij hebt zien komen op Facebook, hebben in ieder geval geen zin:

Schermafbeelding 2015-01-29 om 15.11.09

Jij kiest ervoor om (gratis) Facebook te gebruiken dus dan heb je de regels van Facebook te accepteren. Facebook:

“Door onze diensten na 30.01.2015 te gebruiken, ga je akkoord met onze bijgewerkte voorwaarden, ons gegevensbeleid en ons cookiebeleid.”

De enige oplossing - voor mensen die er moeite mee hebben - is dus zo min mogelijk op Facebook plaatsen. Of er helemaal mee stoppen, want dan wordt je account gewist en mag Facebook je data ook niet meer gebruiken.