Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

High-voltage power lines are seen next to the highway of Puchuncavi city, northwest of Santiago, September 5, 2014. REUTERS/Eliseo Fernandez (CHILE - Tags: BUSINESS ENERGY)
High-voltage power lines are seen next to the highway of Puchuncavi city, northwest of Santiago, September 5, 2014. REUTERS/Eliseo Fernandez (CHILE - Tags: BUSINESS ENERGY)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Via booking.com worden elke dag 750.000 kamers verhuurd, in 566.189 hotels in 210 landen. Met zulke cijfers kan het natuurlijk goed misgaan - en dat is dan ook gebeurd. De Bicker meldt vandaag dat een van zijn lezers werd opgelicht.

“Een Bicker-lezer meldt: appartement geboekt via booking.com, enkele duizenden euro’s overgemaakt naar de verhuurder - bleek hele ding niet te bestaan.”

Booking zegt in een reactie dat dit gemiddeld vijf keer per maand voorkomt. Soms minder; soms, bij evenementen zoals Wimbledon, vaker. Het belangrijkste advies is om nooit geld direct aan de verhuurder overmaken, en altijd pas als je als verhuurde ter plekke bent. “Er is geen verplichting om vooraf te betalen.”

Booking zegt overigens dat het verlies wordt goedgemaakt, hetzij door de bank hetzij door booking.com.

Pensioenen veilig

Met de meeste pensioenen gaat het goed. De Telegraaf zet de dekkingsgraad van de grote pensioenfondsen op een rij, en korten blijkt in de meeste gevallen niet nodig; sommigen kunnen een extraatje verwachten.

“Het aantal pensioenfondsen dat zo’n lage dekkingsgraad heeft dat de pensioenuitkering mogelijk moeten worden gekort, is sterk afgenomen”, meldt de krant. “Wel hebben pensioenfondsen last van de lage rente. Als de rente daalt moeten de fondsen meer geld in kas houden om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen, en zakt de dekkingsgraad.”

Kijk eens, een ‘nobele taak’ voor de overheid

Van wie is het geld? Van wie het verdient, zou een antwoord kunnen zijn, maar op Follow the Money betoogt Edgar Wortman van burgerinitiatief Ons Geld dat - inderdaad - het geld van ons allemaal is. Geldbeheer is ‘een nobele taak voor de overheid’, en weg met de seigniorage - de winst die gemaakt wordt bij het creëren van geld.

De banken noch de markt kunnen worden vertrouwd, stelt de columnist. “Een gezonde verhouding tussen geld en economie komt niet vanzelf tot stand. Het vergt actief monetair beheer.” Die functie wordt volgens Wortman verzaakt. De overheid laat het aan de banken over,  de banken nemen hun verantwoordelijkheid niet. De banken beheersen de geldpers, maar niet voor het algemeen belang. “Ze doen het voor zichzelf. Banken willen winst maken. Dat wordt zelfs hun legitieme doel geacht. Voor hun monetaire handelen leggen ze geen verantwoording af. Successen incasseren ze. Hun falen wordt op de samenleving afgewenteld.”

Hoogleraar Paul Buitink liet eerder trouwens eerder weinig heel van de ideeën van Ons Geld. “Geldcreatie dient noch te worden overgelaten aan corrumpeerbare bureaucraten met gat in de hand, noch aan een door de overheid geïnstitutionaliseerd bankenkartel dat om de haverklap gered dient te worden”, schreef Buitink. “Nee, geldcreatie moet worden geregeld door de vrije markt.”