While you were sleeping... in Asia

Voor betaald vaderschapverlof moet je naar India

HONG KONG - De skyline van Hong Kong. ANP PHOTO ROBIN UTRECHT
HONG KONG - De skyline van Hong Kong. ANP PHOTO ROBIN UTRECHT

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft er nog steeds moeite mee, maar in India is het gebruikelijker om vaders verlof te geven na de geboorte van hun kind. En dan niet twee daagjes waarin je ook nog even naar het stadhuis moet rennen om je kind aan te geven, maar tien volle werkdagen.

Economic Times noemt als voorbeeld het familiebedrijf Godrej, opgericht in 1897, met een omzet van 3,4 miljard dollar (2013). Vaders kregen daar vijf dagen verlof, en dat worden er nu tien.

Veel meer private bedrijven werken aan zulke verlofopties zodat vaders ‘thuis een helpende hand kunnen bieden’. Een woordvoerder van Gondrej verklaart dat diversiteit en inclusiviteit verder gaan dan alleen de belangen van vrouwen. “Wij realiseren ons dat sekse-kwesties op de werkvloer alleen kunnen worden opgelost met de steun van mannen.”

SAP Labs heeft het vaderschapsbeleid vorige maand aangepast. Toekomstige vaders hebben de mogelijkheid gekregen om deels vanuit huis te werken na de geboorte van hun kind. De bedrijven worden aangespoord door de overheidssector die al een duidelijk beleid heeft. Ambtenaren kunnen aanspraak maken op vijftien dagen betaald verlof die ze kunnen opnemen binnen zes maanden na de geboorte.

Het sprookje Alibaba lijkt voorbij

De verwachtingen waren haast onrealistisch hoog, toen Alibaba in september naar de beurs ging. Een daling van de beurskoers was dus te verwachten. Donderdag daalde de waarde van het aandeel Alibaba met 8,8 procent, koppen de Chinese media.

Daarmee wordt het bedrijf in één keer 25 miljard dollar (22,07 miljard euro) minder waard. Bij de beursgang werd de waarde van het bedrijf geschat op 245 miljard dollar (216,28 miljard euro).

De reden voor de koersdaling was onder meer de kwartaalomzet, die met 26,2 miljard yuan (3,70 miljard euro) lager uitkwam dan de verwachte 27,6 miljard yuan (3,90 miljard euro). Maar dat was niet alles, schrijft de South China Morning Post: de koers begon al te dalen sinds het begin van de ruzie met de Chinese autoriteiten, twee dagen geleden. Die beschuldigen Alibaba ervan te weinig controle te hebben over de verkopers op hun websites. De afgelopen twee dagen werd een aandeel Alibaba 12,75 procent minder waard.

Toch is Alibaba nog altijd mateloos populair. Het aantal mensen dat een aandeel wil kopen groeide met 45 procent sinds de beursgang: van 307 miljoen naar 334 miljoen kopers. Dat is meer dan het inwoneraantal van de Verenigde Staten, zegt de China Daily er genoegzaam bij.

Van bevroren vis naar het Britse voetbal

De Thaise tonijnmagnaat Dejphon Chansiri heeft voor 30 miljoen pond (39,93 miljoen euro) een aandeel gekocht in de voetbalclub Sheffield Wednesday. “Ik geloof dat deze club een grote toekomst heeft en ik kan alle supporters ervan verzekeren dat ik hard zal werken om het succes dat jullie zo hard nodig hebben, te bewerkstelligen”, aldus Dejphon na zijn aankoop.

Dejphon’s familie is eigenaar van Thai Union Frozen Products, volgens Financial Times de grootste producent van vis-in-blik ter wereld met een jaarlijkse omzet van 2 miljard dollar (1,77 miljard euro). Het bekende John West is ook deel van zijn portefeuille.

Sheffield Wednesday speelt op dit moment in de tweede divisie van het Engelse voetbal, maar won eerder een aantal belangrijke titels. De Serviër Milan Mandaric kocht de club in 2010 en blijft aan boord als adviseur.