Vastgoedtycoon Roger Lips aangehouden in Dubai

De politie in Dubai heeft de gevluchte vastgoedman Roger Lips aangehouden. Lips wordt in Nederland verdacht van witwassen en faillissementsfraude waar in totaal meer dan 200 miljoen euro mee gemoeid zou zijn. Het is nog niet bekend of hij wordt uitgeleverd.

Dat meldt de Telegraaf vanochtend. Lips zat korte tijd vast in Dubai en mocht na zijn paspoort te hebben ingeleverd, weer gaan. Volgens het Financieele Dagblad is nog niet bekend of het OM al om diens uitlevering heeft gevraagd.

De vastgoedman was naar Dubai gevlucht omdat Nederland geen uitleveringsverdrag met de stadstaat heeft. Diens aanhouding volgt op onderzoek van de Telegraaf naar de verblijfplaats van Lips in Dubai. Hij bleek te verblijven in een streng beveiligde compound. Lips was toen dertien maanden voortvluchtig.

The Wall

Lips wordt gezien als een van de medeverantwoordelijkheden voor de val van de SNS-bank. Hij was betrokken bij het geflopte vastgoedproject The Wall, langs de A2 bij Utrecht. De bank had in totaal 200 miljoen euro uitgeleend aan Lips, onder andere voor dat project. Toen SNS door de crisis bij Lips aanklopte voor het geld, bleek hij niet in staat om de lening terug te betalen. Door de enorme verliezen bij de vastgoedtak moest SNS uiteindelijk genationaliseerd worden.

Lips zat in september 2013 in Nederland 24 dagen in de gevangenis omdat hij niet voldoende meewerkte aan het afwikkelen van zijn persoonlijke faillissement. Zo bestond er het vermoeden dat Lips nog tegoeden had in Zwitserland. De rechtbank in Den Bosch wilde hem in december dat jaar weer vastzetten, maar de vastgoedman sloeg toen op de vlucht.

In november 2014 werd Lips door NRC Handelsblad geïnterviewd:

Noem me niet voortvluchtig, zegt Lips als hij een kopje koffie en een glas water heeft besteld. „Dat is iemand die de uitvoering van een strafrechtelijk vonnis ontduikt. Ik ben niet veroordeeld.” Dus hij is verdwenen? Nee, ook niet, zegt hij, ik laat me alleen niet onterecht opsluiten. Hij begint over de faillissementswet. Daarin staat dat iemand vastgezet kan worden als hij weigert inlichtingen te verschaffen, een ultiem dwangmiddel. „Schandalig. Pure chantage. Die wet stamt uit 1883. Toen was zo’n gijzeling wel begrijpelijk. Als je met je paard naar Spanje ging, was je voorlopig niet bereikbaar.” Dat is nu toch niet meer nodig? „We kunnen bellen, skypen, mailen. Ik ben gewoon bereikbaar hoor.”

Lees in NRC Handelsblad: ‘Nederland is een heel armieterig landje’ (€), het interview dat Lips in het najaar van 2014 aan NRC gaf.