Dodental bij Pakistaanse moskee stijgt naar 40 - explosie was aanslag

Het dodental na de explosie bij een shi’itische moskee in de Pakistaanse stad Shikarpur is inmiddels opgelopen naar veertig. Dat meldt persbureau Reuters vandaag op gezag van een arts in een nabijgelegen ziekenhuis. De aanslag is opgeëist door een sunnitische groepering.

Pakistaanse politie onderzoeken de moskee, waar zojuist een explosie plaatsvond.
Pakistaanse politie onderzoeken de moskee, waar zojuist een explosie plaatsvond. Foto EPA / Waqar Hussein

Het dodental na de explosie bij een shi’itische moskee in de Pakistaanse stad Shikarpur is inmiddels opgelopen naar veertig. Dat meldt persbureau Reuters vandaag op gezag van een arts in een nabijgelegen ziekenhuis. De aanslag is opgeëist door een sunnitische groepering.

Naast de veertig doden zijn er meer dan vijftig mensen gewond geraakt. Volgens de arts is het onmogelijk om alle gewonden in het lokale ziekenhuis te behandelen. De hulpdiensten inventariseren nu welke ziekenhuizen in de regio daarbij kunnen helpen.

De aanslag in Shikarpur vond plaats tijdens het vrijdaggebed en is opgeëist door Jundullah, een sunnitische splintergroep van de Pakistaanse Taliban. “Ons doelwit was de shi’itische gemeenschap. Zij zijn onze vijanden”, zo meldt een woordvoerder van de groep aan Reuters.


Een deel van de moskee is ingestort; er liggen nog steeds slachtoffers onder het puin en vermoedelijk zal het dodental nog stijgen.

In Pakistan lopen de spanningen tussen de sunnitische meerderheid en de shi’itsche minderheid al een tijdje op. Moskeeën van shi’iten zijn vaker het doelwit van sunnitische extremisten. De aanslag in Shikarpur was de bloedigste sinds de aanval op een school in december. Daarbij kwamen 150 mensen om.