Twaalf burgerdoden in Donetsk, vredesonderhandelingen afgelast

Een rebel troost de vrouw van een burger die net is omgekomen in Donetsk.
Een rebel troost de vrouw van een burger die net is omgekomen in Donetsk. Foto AP / Vadim Braydov

Bij beschietingen in de Oost-Oekraïense industriestad Donetsk zijn vandaag ten minste twaalf burgerdoden gevallen. Ondertussen zijn de gesprekken die vandaag in Minsk zouden plaatsvinden tussen afgevaardigden van de Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen afgeblazen. Volgens de rebellen zijn hun gesprekspartners uit Kiev niet komen opdagen.

Hoewel het geweld zich nu lijkt te concentreren rondom Debaltseve, een strategische stad tussen Loegansk en Donetsk, blijven de gevechten slachtoffers maken in Donetsk. Vijf mensen kwamen om terwijl ze aan het wachten waren op humanitaire hulp buiten een buurtcentrum. Twee anderen vonden de dood in de buurt van een bushalte. Bij artillerievuur in het westen van Donetsk vielen nog vijf doden, meldt persbureau AP.

Update 19.36: De Oekraïense ambassadeur bij de Verenigde Naties wil andere VN-lidstaten gaan vragen Rusland te bestempelen als sponsor van terroristen. Het land dient daartoe een ontwerpresolutie in bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Oproep tot wapenstilstand

Frankrijk en Polen roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en herhaalden de oproep aan Rusland om de steun aan de rebellen te staken. Maar vicevoorzitter Denis Poesjilin van de separatistische Volksraad in Donetsk zei voordat hij vanuit Minsk naar Moskou zou vliegen dat de rebellen het offensief blijven kiezen en de regio’s Donetsk en Loegansk zullen innemen als regeringstroepen rebellenbolwerken blijven bestoken.

“De situatie is verslechterd en dwingt ons om in het offensief te gaan. Nieuwe slachtoffers zijn onvermijdelijk, vrees ik.”

Burgerslachtoffers zijn in de Donbas, de oostelijke regio van Oekraïne die grenst aan Rusland, inderdaad schering en inslag geworden. De wapenstilstand die Rusland, Europa en Oekraïne met hun Contactgroep op 5 september in Minsk hebben gesloten, is eigenlijk nooit nageleefd.

De rebellen in Donetsk en Loegansk zijn niet in staat geweest hun posities te stabiliseren, schreef buitenlandredacteur Hubert Smeets eerder deze maand (€). Tegelijk is het Kiev niet gelukt de opstand van de onderling verdeelde rebellen te stoppen.

Nu ook havenstad Marioepol?

De havenstad Marioepol is belangrijk voor het separatistische project. De rebellen hebben de haven nodig voor de export van kolen en staal uit de regio, schreef Smeets. Niet toevallig werd de stad vorig weekend onder vuur genomen met langeafstandsraketten. Daarbij vielen tientallen doden. De separatisten ontkenden echter dat de aanval het begin is van een offensief op de stad.

In verband met de vermeende steun van Rusland aan de rebellen (Rusland ontkent, ondanks opstapelend bewijs) heeft de Europese Unie de sancties tegen Rusland met een half jaar verlengd. De zwarte lijst van mensen en instanties die de separatisten in Oost-Oekraïne steunen wordt daarnaast uitgebreid, zo werd deze week bekend.