VNO-NCW: ‘We houden nog decennia last van dreiging’

Hans de Boer, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, gaat ervan uit dat Nederland en Europa nog decennia last hebben van angst en onzekerheid door terreurdreiging, inclusief economische gevolgen. In deze krant noemt hij de „influx van andere mensen en culturen” een „soort van volksverhuizing”. „We moeten een manier vinden om dat te incorporeren in de samenleving en de economie, om de voedingsbodem voor radicalisering kleiner te maken.”

Volgens hem wordt dat een ingewikkelde zoektocht. „Het kan zo ver gaan dat mensen zeggen: wij zijn wij, de rest komt er niet bij. Voor Nederland is dat economisch de dood in de pot.”

De Boer ziet wel een ‘gelijk speelveld’ in de terreurdreiging: alle Europese landen hebben er last van. Nederland is in zijn ogen wel extra kwetsbaar als doorvoerland en veel bedrijven hebben buitenlandse vestigingen. Die „zitten niet te wachten op Fitna-achtige dingen” waardoor werknemers gevaar lopen. Tegelijk denkt De Boer dat Nederland Wilders kan gebruiken als bewijs van een ‘open samenleving’: „Hier kan hij zijn verhaaltje doen.”