Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Tarik Z. zegt alleen te hebben gehandeld - ‘nergens explosieven’

Screenshot NOS.nl

Tarik Z., de 19-jarige verdachte uit Pijnacker, die gisteravond zendtijd eiste van de NOS en daarbij een beveiliger gijzelde, zegt alleen te hebben gehandeld. En niet vanuit een (terroristische) organisatie, zo meldt de politie.

Z. is inmiddels gehoord door de politie en heeft een bekentenis afgelegd. Er was volgens hem geen sprake van een op handen zijnde cyberaanval, evenmin zijn ergens explosieven geplaatst, zoals Z. beweerde in een brief die hij aan de portier gaf. Daarin schreef hij dat er acht explosieven geplaatst zouden zijn “die radioactief materiaal bevatten”. Ook schreef hij dat “een groep van 98 hackers” klaar zou staan voor “een cyberaanval”. Z. gebruikte een nepwapen.

Wat de man tot zijn daden heeft gebracht, wordt nog onderzocht. Er zijn geen aanwijzingen voor een verband met andere gebeurtenissen in Nederland of het buitenland, aldus de politie. De man wordt vanmiddag om 15.00 uur voorgeleid voor de rechter-commissaris op verdenking van gijzeling en bedreiging.

Het Openbaar Ministerie zal voorlopige hechtenis vorderen en laat een persoonlijkheidsonderzoek uitvoeren.

Veiligheidsmaatregelen op Mediapark verscherpt

De veiligheidsmaatregelen op het Mediapark zijn vandaag verscherpt. Bij de ingang worden alle auto’s van mensen die het park op willen gecontroleerd en moeten mensen aantonen wie ze zijn, meldt persbureau ANP. Ook is er veel politie op het terrein aanwezig.

Het Achtuurjournaal werd gisteravond voor het eerst in de geschiedenis niet uitgezonden omdat Z. de NOS-studio’s binnendrong en zendtijd eiste. Nadat hij was gearresteerd, heeft NOS-redacteur Martijn Bink hem nog wat vragen gesteld. Z. vertelde dat hij geen terroristische motieven had, maar van een hackerscollectief was. Hij zou niet van plan zijn geweest om iemand te verwonden. Bink heeft ook naar het verhaal gevraagd dat de man live op tv wilde vertellen. “Daarop kwam een warrig verhaal.”

NOS-gebouw ontruimd

Omdat Z. dreigde met explosieven werd het gehele NOS-gebouw ontruimd. De studio’s werden pas laat vrijgegeven, waardoor ook Nieuwsuur niet is uitgezonden. Omdat ook Wie is de Mol? via de NOS-studio’s in de ether wordt verspreid, ging ook dat programma niet door. Uiteindelijk konden de medewerkers rond 22.15 uur weer de studio’s in.

De politie deed gisteren in Pijnacker een inval in het huis van Z. Hij is geen bekende van politie en justitie.