Strengere controle op Mediapark - ‘100 procent beveiligen kan niet’

De veiligheidsmaatregelen op het Mediapark zijn vandaag verscherpt. Bij de ingang worden vanochtend alle auto’s van mensen die het park op willen gecontroleerd en moeten mensen aantonen wie ze zijn. Ook is er veel politie op het terrein aanwezig.

De ingang van het Mediapark in Hilversum.
De ingang van het Mediapark in Hilversum. Foto ANP / Jerry Lampen

De veiligheidsmaatregelen op het Mediapark zijn vandaag verscherpt. Bij de ingang worden vanochtend alle auto’s van mensen die het park op willen gecontroleerd en moeten mensen aantonen wie ze zijn, meldt persbureau ANP. Ook is er veel politie op het terrein aanwezig.

Het Achtuurjournaal werd gisteravond voor het eerst in de geschiedenis niet uitgezonden omdat een man de NOS-studio’s binnendrong en zendtijd eiste. De man, die een neppistool bij zich had, werd gearresteerd. Het gaat om een 19-jarige man uit Pijnacker. Lees hier wat we tot nu toe weten.

‘Je kunt nooit honderd procent beveiligen’

“Je kunt nooit honderd procent beveiligen”, zei Marcel Gelauff, hoofdredacteur van de NOS, vanochtend tegenover de NOS. “Er is discussie over de beveiliging van de NOS en het Mediapark, maar het is aan directie, gemeente en justitie om na te denken hoe ze hier verder mee willen.”

Het incident ontregelde de zenders van de publieke omroep. Wie gisteren naar het NOS Achtuurjournaal of Wie is de Mol? op NPO 1 wilde kijken, kreeg bijna een uur lang de tekst ‘Even geduld a.u.b.’ te zien. Er was ook geen geluid. Het NOS-gebouw is “een kwetsbare plek”, geeft Gelauff toe. Wel zijn er volgens hem backupscenario’s, zoals uitzenden vanaf de studio in Den Haag, zoals gisteren ook na een uur gebeurde. “Maar het probleem is dat in dit gebouw de eindregie zit”, aldus Gelauff. In het NOS-gebouw zijn de technische faciliteiten aanwezig die noodzakelijk zijn voor het uitzenden van signaal op NPO1, 2 en 3. Omdat het gebouw gisteren volledig ontruimd werd, was het “onmogelijk om op zender te blijven”.

Ruim anderhalf miljoen kijkers

Ruim anderhalf miljoen mensen hebben gisteravond naar het geïmproviseerde verslag gekeken. De uitzending op NPO 1 staat met 1.551.000 kijkers op de tweede plaats in de lijst van 25 best bekeken tv-programma’s van donderdag, meldde de Stichting KijkOnderzoek (SKO) vandaag.

ANP-30872141-568x431

Lees ook: Gewapende man dringt NOS-pand binnen: vier lessen voor de media