Allochtone dader heeft meer kans op celstraf

Allochtone daders krijgen vaker een gevangenisstraf opgelegd dan autochtone daders. Ook zijn de opgelegde celstraffen vaak langer. Deze verschillen worden grotendeels verklaard door de zwaarte van het misdrijf en de persoonlijke omstandigheden van de dader, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak. Verdachten van gekwalificeerde diefstal (diefstal waarbij bijvoorbeeld wapens zijn gebruikte) die in Nederland geboren zijn, kregen in 7 procent van de gevallen een gevangenisstraf opgelegd. Bij Turken en Antillianen van de tweede generatie was dit naar schatting 11 procent. Of er mogelijk sprake is van ongelijke behandeling tussen allochtone en autochtone daders, zegt het onderzoek niet. Daar is nader onderzoek voor nodig.