SHV verhoogt bod op Nutreco, grootaandeelhouders akkoord

Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Handelsconglomeraat SHV heeft zijn bod op Nutreco wederom verhoogd. Door het hogere bod zijn grootaandeelhouders Nationale Nederlanden en APG bereid om akkoord te gaan met de overname van de Nederlandse diervoederfabrikant.

Bood SHV eind vorig jaar nog 44,50 per aandeel, daar wil het Nederlandse conglomeraat nu 45,25 euro bieden. In oktober bood SHV nog 40 euro per aandeel.

Met het nieuwe bod wordt Nutreco gewaardeerd op 3,04 miljard euro. APG en Nationale Nederlanden, goed voor respectievelijk 9,79 procent en 7,52 procent van de aandelen, steunen het nieuwe bod.

Hard gespeeld

Rondom het veevoederbedrijf was eind vorig jaar een biedingsstrijd losgebarsten tussen SHV en het Amerikaanse Cargill. Het bod van de Amerikanen lag toen weliswaar hoger, maar het bedrijf wilde Nutreco na een overname gaan splitsen. Dat voornemen kon niet rekenen op veel enthousiasme bij Nutreco en de aandeelhouders. Cargill haakte in december af, waardoor SHV als enige overnamekandidaat overbleef.

NRC-redacteur Menno Tamminga schreef in december nog over de mogelijkheid van een nieuw bod van SHV. Tamminga over de nieuwe stap van SHV:

“Dit is onverwacht. Je zou denken dat nadat Cargill was afgehaakt er geen hoger bod zou komen, maar zo te zien hebben Nationale Nederlanden en APG het in de achterkamertjes hard gespeeld.”

Lees op NRCQ: Top Nutreco loopt bij overname miljoenen mis door nieuwe wet (€)