Indringer NOS nog 2 weken vast - Rutte spreekt van ernstig incident

Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie in Nieuwspoort na de wekelijkse ministerraad.
Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie in Nieuwspoort na de wekelijkse ministerraad. Foto ANP / Martijn Beekman

De 19-jarige man die gisteravond de studio van de NOS binnendrong blijft nog zeker veertien dagen vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Lelystad vandaag besloten. De man, Tarik Z. uit het Zuid-Hollandse Pijnacker, werd daar vanmiddag voorgeleid.

Z. wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en wapenbezit. Hij drong gisteren met een nepwapen de studio van de NOS in Hilversum binnen en eiste daar zendtijd. Na ongeveer een kwartier viel de politie het pand binnen en werd Z. gearresteerd.

Premier Rutte noemde de kortstondige gijzeling van gisteren een “ernstig incident”. Hij zei dat vandaag na afloop van de wekelijkse ministerraad in Den Haag. Rutte sprak van een “bizarre en angstaanjagende gebeurtenis” en prees het alerte optreden van de beveiligers en de politie.

Mede door hun handelen werd het incident, waarbij een man met een nepwapen de studio’s van de omroep binnendrong, snel beëindigd. Rutte:

“Het was knap te zien hoe een ieder zijn of haar kalmte heeft weten te bewaren. Het kan echter niet anders dan dat dit angstige momenten zijn geweest voor het personeel van de NOS. Hieruit blijkt opnieuw dat we alert moeten zijn en blijven.”

Volgens de premier had het incident bij de NOS een landelijke impact, “simpelweg omdat er miljoenen mensen naar hebben gekeken”. Het is daarom essentieel dat dergelijke incidenten in de toekomst worden voorkomen en dat de NOS ook in dergelijke situaties kan blijven uitzenden, zo stelde Rutte:

“De NOS is de tank van de Nederlandse televisie. Het is van groot belang dat de rampenzender altijd in de lucht blijft. Dat is ook iets waar we naar kijken.”

Het belangrijkste is echter om eerst “heel fundamenteel te bekijken wat er is misgegaan”, aldus Rutte. Die taak ligt echter primair bij de zogeheten lokale driehoek, van het Openbaar Ministerie, de regionale politie en de burgemeester. De premier zei opnieuw dat de veiligheidsdiensten op dit moment voldoende geld hebben om hun taken aan te kunnen.

Goed beveiligd, maar geen Fort Knox

Sinds de gebeurtenissen van gisteravond is de beveiliging van het NOS-pand in Hilversum opgeschroefd met zichtbare en onzichtbare maatregelen. Dat zei NOS-directeur Jan de Jong eerder op de dag tijdens een persconferentie. “De politie noemt ons pand optimaal beveiligd, zonder dat het een Fort Knox is”, aldus De Jong.

Lees meer over de laatste stand van zaken rondom het NOS-incident in “Dit is wat we tot nu toe weten over de NOS-gijzeling”.