Rustige filmfan en nogal op zichzelf

Tarik Z. (19)

NOS-indringer Tarik Z. heeft Tunesische roots, is hoogopgeleid en zoon van gescheiden ouders.

De ouders van Tarik Z. scheidden in 1999. Zijn Tunesische vader was toen kok, zijn moeder secretaresse. Het gezin woonde al een aantal jaar in Nootdorp. Bij de hoekwoning waar de nu 19-jarige Tarik opgroeide belde de politie vannacht aan voor een gesprek met zijn vader, die er nog steeds woont.

De politie deed ook een huiszoeking bij zijn moeder, die hertrouwd is met een palmkweker. Tarik zou bij hen wonen, in een vrijstaand huis, gelegen tussen de kassen in Pijnacker.

Eerder op de avond was Tarik Z. de redactieburelen van de NOS binnengedrongen door een portier met een nepwapen te bedreigen. In een brief die hij aan de portier gaf, schreef hij dat er acht explosieven geplaatst zouden zijn „die radioactief materiaal bevatten.” Ook schreef hij dat „een groep van 98 hackers” klaar zou staan voor „een cyberaanval”. De politie kon hem overmeesteren. Bommen werden niet gevonden, van hackers werd niets gehoord. Over zijn motief is nog weinig duidelijk.

Tarik Z. slaagde vorig jaarvoor zijn eindexamen aan het Gymnasium Novum in Voorburg, nadat hij een jaar eerder was gezakt. Mensen die hem kennen uit die periode herinneren hem als een rustige, vriendelijke jongen die enigszins op zichzelf was. Tijdens zijn middelbare schoolperiode voetbalde hij tot het vorig seizoen bij Forum Sport in Voorburg in A3. Het was „een vriendenteam”, vertelt trainer Dirk Jan Wassenburg.

Z. is dit jaar begonnen aan de TU Delft, als student molecular science and technology, bevestigen meerdere bronnen.

Op zijn Facebookpagina presenteert Z. zich goedgekleed en als fan van Michael Jackson. Hij heeft een bijzondere interesse voor de film Inception (2010). In een zelf opgenomen filmpje imiteert hij scènes uit de film: een sciencefictionthriller waarin dromen en realiteit verweven raken.