Russische huisvrouw verdacht van landverraad

Huisvrouw

Inwoonster provinciestadje belde Oekraïense ambassade om ‘slachtoffers te voorkomen’.

Kun je iets verraden wat nooit is gebeurd?

Volgens de Russische overheid wel. Op 21 januari, zo werd gisteren bekend, werd Svetlana Davydova gearresteerd. Agenten van de geheime dienst FSB vertelden haar dat ze werd beschuldigd van ‘landverraad’.

Svetlana Davydova, huisvrouw en moeder van een groot gezin, belde in april van het afgelopen jaar met de Oekraïense ambassade in Moskou om melding te maken van troepenbewegingen richting Oekraïne. Maar Moskou ontkent nog steeds dat er Russische militairen zijn in de Donbas.

Tegenover Davydova’s huis in Vjazma, ruim tweehonderd kilometer ten westen van Moskou, ligt een kazerne van de militaire inlichtingendienst GROe. In april, zo vertelde Davydova’s echtgenoot Anatoli Gorlov tegen de Russische krant Kommersant, merkte Svetlana op dat de kazerne leeg was. In de bus kwam ze een soldaat tegen die het aan de telefoon had over over troepenverplaatsingen naar Moskou en „van daaruit verder”. „Ze dacht dat dat het gesprek ging over een verplaatsing naar Donetsk”, zo vertelt Gorlov tegen Kommersant.

Diezelfde maand stelde een NAVO-generaal dat Russische troepen aan de grens klaarstonden om Oekraïne binnen te vallen. „Sveta reageerde heftig op die gebeurtenissen, en daarom besloot ze zich te wenden tot de ambassade”, vertelt Gorlov.

In de afgelopen maanden zijn er steeds meer bewijzen gekomen dat Rusland de opstandelingen in Oost-Oekraïne voorziet van wapens, en dat Russische militairen meevechten in de Donbas. Moskou ontkent dit echter. Volgens de officiële lijn probeert Rusland juist te bemiddelen om een einde te maken aan de oorlog. Maar als Rusland neutraal is, hoe kan Svetlana Davydova dan de ‘staatsveiligheid’ in gevaar hebben gebracht? Advocate Anna Stavitskaja denkt dat de zaak geen stand houdt. „Het betekent dat de FSB zal moeten erkennen dat er militairen naar Oekraïne zijn gestuurd”, zei ze tegen Kommersant.