Russisch stadje verandert in blok ijs door overstroming bij -40

Het zal je maar gebeuren. Je woont middenin Siberië en het vriest buiten een straffe veertig graden Celsius. Dan barsten enkele waterleidingen, waardoor het water door de straten loopt en direct bevriest. Het overkwam de inwoners van Doedinka, wiens woonplaats de afgelopen weken in een blok ijs veranderde.

Het zal je maar gebeuren. Je woont midden in Siberië en het vriest buiten een straffe veertig graden Celsius. Dan barsten enkele waterleidingen, waardoor het water door de straten loopt en direct bevriest. Het overkwam de inwoners van Doedinka, wier woonplaats de afgelopen weken in een blok ijs veranderde.

https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=85027636&v=qGRmywYZi-4&x-yt-ts=1422503916

Meerdere leidingen begaven het tijdens een ijskoude storm, aldus wanhopige burgers op social media. Het ijs staat mensen tot aan het middel en auto’s staan volledig vastgevroren op straat. Alsof dat nog niet genoeg was, hebben verschillende gezinnen in de stad geen warm water, elektriciteit en verwarming meer.

Twitter avatar siberian_times Siberian Times Freezing residents told to stay quiet over incident that has left them without heat or power http://t.co/Z8ngVxwG0V http://t.co/yLYeyRPyjL

Het internet in Doedinka werkt echter nog prima en verontwaardigde inwoners deelden beelden van hun ontberingen via social media. Enkelen hopen zo de regering onder druk te zetten om iets te doen aan de nijpende situatie. De kritische Russische televisiezender Regen liet weten dat het Kremlin er bij burgers op aandringt om geen foto’s en video’s van de ijsramp online te zetten. De lokale regering heeft in de stad al de noodtoestand uitgeroepen.

Overigens hebben de getroffenen in Doedinka nog een kleine meevaller. Normaal is het rond deze tijd van het jaar in het Siberische stadje gemiddeld 45 graden onder nul.