Rechter houdt zaak Vluchtgarage vier weken aan

De Vluchtgarage, de opvang in Amsterdam, waar illegalen sinds ruim een jaar verblijven.
De Vluchtgarage, de opvang in Amsterdam, waar illegalen sinds ruim een jaar verblijven. Foto ANP/Koen van Weel

De rechtszaak over de ontruiming van de Vluchtgarage in Amsterdam is vier weken aangehouden. Lukt het de betrokken partijen in die periode niet om het eens te worden, dan zal de rechter op 9 maart uitspraak doen over de ontruiming.

Het kort geding was aangespannen door de actiegroep We Are Here, die tegen de ontruiming van de garage in Amsterdam-Zuidoost is. Op dit moment verblijven daar honderd uitgeprocedeerde asielzoekers. We Are Here vreest dat de vluchtelingen op straat komen te staan.

Advocaat Pim Fischer zegt tegenover persbureau ANP dat in de komende paar weken overleg zal worden gevoerd met de gemeente over ‘adequate opvang’ in een bed-bad- en broodvoorziening. De gemeente biedt sinds december vorig jaar opvang aan nadat de voorzieningenrechter van de Centrale Raad van Beroep bepaalde dat de gemeente Amsterdam met onmiddellijke ingang bed, bad en brood moest bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers.

Volgens de actiegroep is de huidige opvang echter niet afdoende: het betreft hier alleen nachtopvang en dat voldoet volgens de actiegroep niet aan wat het Europees Comité voor Sociale Rechten verstaat onder adequate opvang.

Stadsdeel Zuidoost wil de garage ontruimen en tot slopen overgaan. Het gebouw staat hoofdzakelijk leeg en brengt hoge kosten met zich mee voor het stadsdeel. Omdat er nu sprake is van een bed-bad- en broodvoorziening, vindt het bestuur dat ontruiming mogelijk is.