While you were sleeping... in the US

Puppies, verkrachting en, o ja, football: de Super Bowl!

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Go Daddy wil aandacht en aandacht krijgt Go Daddy. Dat de nieuwste commercial is ingetrokken vanwege vermeende dieronvriendelijkheid? Prima voor het bedrijf, want op het internet is het spotje gesprek van de dag: de zoveelste afleiding van het sportevenement waar het zondag allemaal om draait, de Super Bowl.

De American football-wedstrijd is de belangrijkste sportmatch en het grootste tv-evenement van het jaar. Er zullen zo’n honderd miljoen mensen kijken naar de strijd tussen de New England Patriots en de regerend kampioen de Seattle Seahawks. Reclamespotjes kosten op NBC 4,5 miljoen per halve minuut: bijna vier miljoen euro, een half miljoen dollar meer dan vorig jaar. Bij Esquire zijn ze alvast te bekijken.

Een van de reclames is gemaakt door UltraViolet, een groep tegen seksueel geweld. In vijftien seconden zien we een enorme football-speler een jonge vrouw met geweld tackelen. De profliga NFL doet veel te weinig tegen verkrachting en mishandeling binnen de machocultuur van de sport, vindt de groep.

Daar is de liga wel gevoelig voor. Tussen de schattige bier-commercials met puppies en sexy autoreclames door zal er een spotje te zien zijn van de NFL zelf. Daarin wordt een - echt - telefoontje van een bedreigde vrouw naar 112 gebruikt om bewustzijn te scheppen. Voor het eerst probeert de NFL zo iets te doen aan het vrouw-onvriendelijke, door testosteron gevoede imago.

Jammer van die winstcijfers

Google publiceert keurige winst- en omzetcijfers en wat zegt Reuters: kwartaalomzet mist doel. Tja, zo gaat dat - van hoogvliegers wordt veel verwacht.

De omzet groeide in het vierde kwartaal met 15 procent naar 18,1 miljard dollar (16 miljard euro), de winst was omgerekend 4,2 miljard euro, ook een mooie stijging.

Maar binnen die cijfers zat de angel. De prijs van online-advertenties (cost-per-click) is licht gedaald, met 3 procent, omdat het mobiele gebruik toeneemt; en daar zijn de advertentieprijzen lager. Dat is waardoor Wall Street-analisten teleurgesteld waren.

Cardiologen in het vizier van Justitie

Als de cardioloog zegt dat een eenvoudige operatie noodzakelijk is om verstoppingen in de aderen, wie ben je als patiënt dan om dat advies in oordeel te trekken? Een groeiend aantal Amerikanen beslist om de operatie te ondergaan, waar cardiologen rijk van kunnen worden - maar nu stapt de overheid op de rem.

De procedure wordt steeds vaker uitgevoerd, volgens sommige medische experts ten onrechte. Zij vinden dat medicijnen en lichaamsbeweging veel effectiever zijn. Dat artsen bovendien miljoenen aan overheidsgeld opstrijken aan de kwestieuze operaties, begint landelijk aandacht te trekken.

Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen één cardioloog, die de onnodige ingreep veelvuldig zou hebben uitgevoerd. De man verdiende in 2012 18 miljoen dollar (15,9 miljoen euro) aan patiënten die gedekt waren via Medicare, de zorgverzekering van de overheid.

De New York Times heeft zorgvuldig gegevens van Medicare onderzocht. De krant laat zien dat het aantal ingrepen snel groeit, richting de miljoen per jaar. Het toezicht is gering en de verdiensten voor de dokters zijn enorm.