Prijzen IFFR gaan naar regisseurs uit Cuba, Peru en Thailand

Tiger Awards
Tiger Awards Foto ANP / KIPPA / Marco de Swart

Het International Film Festival Rotterdam is bijna afgelopen en vanavond zijn de belangrijkste prijzen van het festival uitgereikt. Regisseurs uit Cuba, Peru en Thailand wonnen een Hivos Tiger Award, de aanmoedigingprijs voor beginnende filmmakers. De Big Screen Award voor de IFFR-film die nog geen Nederlandse distributeur heeft en dat wel verdient, ging naar het Britse speelfilmdebuut Second Coming.

De eerste Hivos Tiger Award ging naar de Cubaan Carlos M. Quintela, voor zijn tweede speelfilm La obra del siglo (The Project of the Century) over drie generaties Cubanen. De Peruaan Juan Daniel F. Molero kreeg dezelfde prijs voor Videophilia (and Other Viral Syndromes). Jakrawal Nilthamrong uit Thailand kreeg een Hivos Tiger Award voor zijn tweede speelfilm Vanishing Point.

Big Screen Award

The Big Screen Award, die twee jaar geleden door het IFFR in het leven is geroepen om de distributie van films in de Nederlandse filmtheaters te bevorderen, ging naar de Britse filmmaker en toneelschrijfster Debbie Tucker Green. “Meeslepend debuut over een typische Jamaicaanse middenklassefamilie in Zuid-Londen”, luidt de omschrijving op de site van het IFFR.

Op het IFFR zijn 202 speelfilms te zien, waaronder 47 wereldpremières. Verder staan 233 korte en middellange films op het programma. Het festival duurt nog tot zondag.