Politiek in Noord-Holland wil helderheid over aanbesteding

Een omstreden ov-concessie van 350 miljoen euro leidt nu ook tot politieke twijfels. „De integriteit staat ter discussie.”

In de Provinciale Staten van Noord-Holland bestaat onvrede over de aanbesteding van een grote concessie voor openbaar vervoer. SP en Ouderenpartij hebben twijfels over de gevolgde procedure bij het toekennen van een contract ter waarde van 350 miljoen euro aan vervoersbedrijf Connexxion. Beide partijen willen opheldering over de zaak van gedeputeerde Elisabeth Post (VVD).

Op 20 januari besloot het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om de concessie Haarlem-IJmond te gunnen aan Connexxion. Het bedrijf krijgt daarmee toestemming om in de periode 2016 tot en met 2025 het busvervoer te verzorgen in negen gemeenten, onder meer Haarlem, Beverwijk, Uitgeest en Zandvoort. De vervoerder ontvangt daarvoor provinciale subsidie en reizigersomzet, samen circa 35 miljoen euro per jaar. Connexxion verzorgt dit vervoer al en heeft ook de drie andere busconcessies in de provincie in bezit.

De aanbesteding is opmerkelijk omdat twee van de drie bieders, Connexxion en Syntus, met exact dezelfde score uit de bus kwamen. Nadat nadere vergelijking, met twee zwaarder wegende criteria, geen uitsluitsel gaf, werd de winnaar aangewezen door loting. Deze procedure was afgesproken, maar niet eerder voorgekomen.

Syntus trekt de gunning in twijfel, omdat het in eerste instantie beter zou hebben gescoord dan Connexxion. Volgens Syntus is de score van Connexxion door de provincie gelijkgeschakeld aan die van Syntus. Zo gebruikt Syntus, anders dan Connexxion, geen dieselbussen, maar scoort het toch lager op ‘duurzaamheid’.

Remine Alberts, fractievoorzitter van de SP (5 van de 55 zetels), wil maandag bij de Statenvergadering vragen stellen over de procedure en de inhoud van de aanbesteding. Alberts: „Er mag geen enkele reden tot twijfel bestaan rond het hele proces. Ik wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt.” Jeff Leever van de Ouderenpartij (1 zetel) heeft vragen gestuurd. „De integriteit van het provinciaal bestuur staat hier ter discussie.”

Op de website OV Tenders schrijft jurist Arthur Kamminga dat een gelijke score mogelijk is, maar Connexxion mogelijk ten onrechte de kans heeft gehad het bod te herstellen.