Pere Ubu weigert al veertig jaar ieder compromis

David Thomas, zanger/voorman van de Amerikaanse band Pere Ubu, noemt zichzelf de meest oncommerciële zanger uit het popgenre. Zijn band houdt het al veertig jaar vol zonder compromis aan de populaire smaak, zonder hits, zonder groot publiek. En David Thomas, 61, zingt nog altijd met een krakende, bijtende stem die regelmatig uit de bocht vliegt.

Ooit, eind jaren zeventig, leek de band aan te haken bij de punk en aan populariteit te winnen, maar al snel koos Thomas zijn eigen weg. Steeds grilliger en ondoorzichtiger werden de cd’s. Als een karretje in een spookhuis dendert de muziek door, zonder hint van wat om de hoek te wachten staat.

In Paradiso was David Thomas in vorm. Begeleid door een band die kundig de droedels uit gitaar, theremin, keyboard en klarinet wist te wringen, zong hij zittend - met fles wijn bij de hand - zijn staccato frasen. In de eerste set werd er geïmproviseerd, in de tweede set waren de nummers meer afgerond. Soms barstte Thomas, samen met de stuwend spelende drummer en de funky gitarist even uit in een dansbaar intermezzo. Vaker was de muziek - vooral afkomstig van recente cd’s - aangenaam weerbarstig. Thomas maakte geslaagde grappen over mannen met paardenstaarten, en eindigde met een lied dat het publiek moest overtuigen om band-shirts te kopen: Buy More Merchandise Now!